Merelbeke-Melle Blauw stelt verkiezingsprogramma voor

Na een hele reeks wijkbezoeken ter inspiratie in het voorjaar heeft de liberale lijst Blauw de afgelopen maanden verder gewerkt aan haar verkiezingsprogramma. “We zijn trots om ons toekomstgericht plan voor de fusiegemeente voor te stellen. We hebben de frisse ideeën, de creativiteit, nieuwe mensen én een pak bestuurservaring om van Merelbeke-Melle een fantastische plek te maken”, aldus lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Egbert Lachaert.

Een gemeentelijke fusie biedt grote opportuniteiten. “Wel moet iedereen zich ervan bewust zijn dat het een complexe operatie is, zowel op organisatorisch en administratief vlak. Met onze ploeg én ons programma gaan we van de fusie een succes maken, met concrete en voelbare verbeteringen voor alle inwoners, onze handelaars en ondernemers”, zo zegt Lachaert.

Blauw gaat voor een betere én nabije dienstverlening. Blauw wil dat je terug zonder afspraak in het gemeentehuis terecht kan. Ook willen ze aan de openingsuren sleutelen. We willen een permanent Whatsapp Chatkanaal met de gemeente uitbouwen en het digitaal loket verbeteren. In Melle houden we een administratief centrum waar burgers terecht kunnen voor eerstelijnsvragen en alle basisdocumenten, zoals een identiteitskaart.

Als het aan Blauw ligt maken we van Merelbeke-Melle de fijnste en aangenaamste woongemeente in de rand van Gent met aandacht voor betaalbaar wonen. We maken een groenbelevingsplan op met park- en speelzones in élke buurt en we willen hogere boetes tegen allerlei vormen van overlast, zoals sluikstorten.

Ook op vlak van belastingen is Blauw ambitieus. “We hebben in Merelbeke met schepen Tim De Keukelaere de afgelopen jaren tot drie keer toe de belastingen verlaagd. Zelfs meer dan wat we toen in ons programma vooropstelden. Vanuit een gezond financieel beleid zullen we de belastingen opnieuw verlagen, maar we bouwen eveneens verder aan de nodige buffers zodat de rekeningen kloppen.”

Mobiliteit is een ander speerpunt voor de liberalen. Het uitgangspunt daarbij is helder: “Wij passen voor een verkeersbeleid waarbij de voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer worden opgezet tegen automobilisten of omgekeerd. We voeren geen anti-beleid maar een beleid waarbij iedereen het recht heeft om mobiel te zijn. Veiligheid voor elke weggebruiker, in het bijzonder de kinderen, is daarbij een absolute prioriteit.”

Blauw blijft strijden voor betere trein, bus- en tramverbindingen met Gent-Sint-Pieters. We dringen aan op een betere bereikbaarheid van onze landelijke kernen en het is essentieel dat de Flora wijk ook in de daluren bereikbaar is met de bus.

De partij zet in op een blauw fietsroutenetwerk waarbij Merelbeke-Melle via kwalitatieve en rustige fietspaden verbonden wordt met Gent.

De handel en horeca zijn essentieel voor het sociale weefsel, de lokale economie én de levendigheid. Er is dus nood aan een actieplan kleinhandel om nieuwe handelszaken aan te trekken en de bestaande handelszaken te behouden, zowel in Melle als in Merelbeke. Blauw wil het handelsbeleid professionaliseren en veel proactiever contact opnemen met eigenaars van leegstaande handelspanden en hen in contact brengen met geïnteresseerden. Ook een uniek loket voor handelaars en een stimulerend kader voor pop-ups kan helpen.