Platform Gijzenzeelse verenigingen heeft alweer een mooie ‘Kirmesse’ in elkaar gebokst

‘Kleine dorpsgemeenschap, groot enthousiasme’

Met veel pintjes, genietbare muziek van ‘Les Mecs Eclectics’ en viering verjaardag van Gerard werd op dinsdag 27 augustus in Skol een punt gezet achter Gijzel Kirmesse 2024. De decibels zijn verstomd, de laatste katers verdreven. Op vrijdag en zaterdag viel het weer (regen, wind, plensbuien) niet zo best mee, maar vanaf zondag werd het zonniger, bleef het droog en werd het volop genieten van de vele evenementen op Gijzel kirmesse.  Het mooi programma blijft velen aanspreken. Met veel dank aan het  platform van Gijzenzeelse verenigingen dat er ook op de editie 2024 in slaagde een mooie ‘kirmesse’ in elkaar te boksen. Veel ‘goedgemusten’ zakten naar Gijzel af. Als iemand op zoek is naar ideeën om een heus kermisprogramma op poten te zetten, moet een kijk nemen in Gijzenzele. Wat vooral boeit, zijn de sfeer en de sociale contacten. Mensen van alle leeftijden komen nog altijd met veel plezier naar de ‘kirmesse’. Rasechte Gijzenzelenaars vinden een bezoek aan ‘hun’ kirmesse een must. Maar ook veel mensen uit de fusiegemeente en regio zakken af naar gezellig Gijzenzele. Vanaf vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 augustus werden maar liefst 49 ! items georganiseerd.
Het platform van Gijzenzeelse verenigingen trakteerde u inderdaad met veel enthousiasme op tal van pittige evenementen en een resem muzikale optredens. Men serveerde alweer een bruisende cocktail, met veel sfeer en muziek. Maar de ‘kirmesse’ is veel meer. Met de jaren is de ‘kirmesse’ uitgegroeid tot een unieke ontmoetingsplaats in het kloppend hart van Gijzenzele, het dorp. In Gijzenzele weten ze wat feesten is. Gijzel stelt zich gastvrij open voor de feestvierders. De feesten zijn synoniem voor volks plezier. De ambiance en gemoedelijke sfeer staan garant voor een aanstekelijke gezelligheid voor alle lagen van de bevolking. Men presenteert al jaren een succesrijk programma dat mikt op een modaal publiek. Het is uniek, zo’n 100 vrijwilligers van Gijzenzeelse verenigingen die hun schouders zetten onder de organisatie van de ‘Kirmesse’. Dat men in Gijzenzele dagenlang kan feesten zonder daar een financiële kater aan over te houden, heeft men te danken aan het platform van de Gijzenzeelse verenigingen. Als het ware, het hele dorp staat klaar voor de ‘Kirmesse’. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen blijft zijn eigen koers varen. Die typische ‘Gijzelse sfeer wil men behouden. Een goed voorbeeld daarvan is het optreden van de ‘Kermisladies’, bakken ambiance met ‘Hier in Gijzel’. Daar mag men fier op zijn. En uiteraard ontbraken dit jaar ook de bourgondische toestanden niet. Een ruim aanbod van eten en drinken, de Gijzenzelenaars zijn levensgenieters.
Muziek, de rode draad
Met de optredens van Gijzels talent, DJ Danny Gaethofs, DJ Sven Ornelis, Peter Meyvaert, OBI-AS XXL, DJ Lolo, KM De Neerschelde, Tom De Bie & De Imkers, The Black Men, Wim Soutaer & Charles Van Domburg, Kevain, DJ Boer Boerie, Fabienne Delanghe, Soulmatic9, DJ Geert en DJ ‘Les Mecs Eclectics, was het op Gijzel Kimesse al muziek wat de klok sloeg. Volop ‘music time’, muziek de rode draad door de feesten. Maanden voorbereiding heeft het gevraagd maar een ronduit prachtig ploegteam, het Gijzels platform van verenigingen – zeg maar een heel gedreven team met ongeveer honderd medewerkers, dat is zo’n tien procent van de bevolking van Gijzenzele – heeft nog altijd veel goesting om aan die gezellige kirmesse te bouwen. In de eerste plaats is Gijzel Kirmesse een sfeerfeest. Volkse leute en plezier. De kinderen hebben volop genoten het springkasteel & Monkey klimtoren, de hindernisbaan, grime, act met Raf Violi, mini – piekertjes, plak de bal, de snoepworp en uiteraard van de kermisattracties. Op maandag was er traditiegetrouw een plaats voor een sereen moment. De herdenkingsdienst, ter nagedachtenis van alle overleden parochianen, blijft een vaste waarde op het programma. De ‘Bellenman’ pakte uit met ludieke ‘Gijzelzeeltjes’. De ‘Kirmesse’ met een grote K, is een sociaal gebeuren dat de Gijzenzelenaars meer en meer verenigt. Mensen aanzetten om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. De ruime respons is een grote voldoening voor het platform van Gijzenzeelse verenigingen. Al wie neerstreek in Gijzenzele kwam terecht in een gezellig volksfeest. Volgend jaar viert men Gijzel Kirmesse 2025. Ze krijgt ook in de toekomst verder vorm, kleur en klank. De grootste charme van Gijzel Kimesse is het spontane karakter. Kleine dorpsgemeenschap, groot enthousiasme.   (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)