Ronsesestraat in Brakel werd plechtig geopend  

Gisterenavond werd de Ronsesestraat plechtig geopend in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen van Brakel, uittredend premier Alexander De Croo, Vlaams Minister Lydia Peeters, minister van staat Herman De Croo, talrijke gemeenteraadsleden  en heel wat mensen die mee de werf hebben gerealiseerd en buurtbewoners.  

Vooreerst werd er gefietst tussen de grens met Wallonië (D’Hoppe) en het Rond Plein in Brakel.  De fietsers werden voorafgegaan door de fietsende fanfare KVC De Zwaluw uit Eernegem. 

Vervolgens werd het lint doorgeknipt door de excellenties, gevolgd door toespraken en een receptie met een drank en een portie frieten.  

Brakels schepen voor Openbare Werken Sabine Hoeckman hield een uitvoerige toespraak. 

“Een goede 20 jaar geleden werd beslist om fietspaden langsheen verschillende gewestwegen aan te leggen. Een eerste grote realisatie was de Geraardsbergsestraat en Steenweg richting Geraardsbergen. 

Daarna werd alle aandacht verlegd naar de Ronsesestraat. 

Vooraleer echter aannemer Willemen hier effectief kon starten, dienden zo maar eventjes een 200 stukken grond langsheen de Ronsesestraat te worden aangekocht. 

Dankzij de medewerking van omzeggens bijna alle eigenaars liepen deze verkopen vlot. Natuurlijk duurt het dan nog een lange periode vooraleer een notaris 200 ontwerpen van aktes had opgemaakt. Deze dan nadien te laten goedkeuren door de gemeenteraad en tenslotte dan gedurende jaren vele families te zien langskomen op het gemeentehuis om deze aktes te tekenen.  

Dit stelde studiebureau SWECO ondertussen in staat het complexe ontwerp in al zijn facetten uit te werken en de omgevingsvergunning aan te vragen. 

Na de publicatie werden de werken hierop gegund aan aannemer Willemen Groep uit Mechelen. 

In april 2022 gingen de werken effectief van start met een eerste fase van 5 fasen met name het bouwvrij maken van de werfzone en de voorbereidende werken door de nutsmaatschappijen. Hierna werd het Rondpunt in 2 delen volledig vernieuwd om dan vanaf september 2022 in de Ronsesestraat zelf te starten.” 

Het was een zware beproeving  

Sabine Hoeckman: “Van elk van jullie werd het geduld soms zwaar op de proef gesteld. Als bestuur kunnen wij proberen om hierop maximaal in te spelen. 

Weet echter dat het soms ook voor ons niet altijd haalbaar is om het onmogelijke haalbaar te maken.  

Wie had bijvoorbeeld verwacht dat het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 zo nat zou worden? Alleen dit al heeft werken met een kleine 6 maanden verlengd. 

Het volledig vernieuwen van de onderbouw met alle nutsleidingen hierin en de bovenbouw met de aanleg van nieuwe fietspaden tussen de bestaande huizen is vaak heel complex! 

Van sommigen onder jullie werd een inspanning gevraagd met het verlies van grond die tot dan bijvoorbeeld als parkeerplaats of moestuin werd gebruikt. 

Ik meen echter te mogen stellen dat het resultaat van de werken prachtig is! Voor fietsers zijn er nu eindelijk veilige fietspaden tussen Nederbrakel en Ronse. 

Voor voetgangers is er nu eindelijk een voetpad van Nederbrakel naar Opbrakel. 

Voor bestuurders is er nu opnieuw een wegdek in goede staat.  

Voor het waardevolle milieu in Brakel is er nu een gescheiden rioolstelsel waardoor het afvalwater niet meer rechtstreeks in de grachten en beken wordt geloosd. 

Voor burgers die soms het slachtoffer worden van wateroverlast betekent dit dat de beken minder snel onder druk komen te staan. Dit in combinatie met de aanleg van 3 bufferbekkens langsheen onze Ronsesestraat en een groot bekken onder het Rondpunt moet dit effect nog helpen versterken. 

Beste mensen, “Koken kost geld” en dat is hier ook het geval. 

Beste Brakelaars, alleen met de gemeentebelastingen was dergelijk project niet betaalbaar! Het is dankzij de financiële inbreng van velen dat wij hier vandaag staan. Ik keek deze week naar de meest recente vorderingsstaat en vond volgende cijfers afgerond terug: 

De investeringen kwamen van: 

  • Aquafin met lokaal pact: ongeveer 2 miljoen euro 
  • Farys: 2.850.000 euro 
  • Het Agentschap Wegen en Verkeer: zomaar liefst een investering van 3.600.000 euro 
  • Onze gemeente Brakel:850.000 euro 
  • De Vlaamse Overheid via de module 13: 3.000.000 euro 

OF afgerond kijken wij hier vandaag op een gedane investering van minstens 12.300.000 euro! 

Maar het werk is echter nog niet af! 

Ondertussen wordt bij de Vlaamse Overheid werk gemaakt van de fietspadenverlichting. Als gemeente blijven wij dit mee opvolgen. 

Daarnaast kijken wij enorm uit naar de installatie van de trajectcontrole.” 

Aanliggende straten 

Sabine Hoeckman 

“Ik wens tot slot opnieuw mijn blik te richten naar het studiebureau. De werken in de Ronsesestraat zijn nu wel-is-waar achter de rug – maar vanaf morgen moet er echter prioriteit gegeven worden aan het ontwerp van sanering van de aanliggende straten. Ik denk hierbij aan de Ekeveldstraat, Herenhoek, Riebeke, Hutte, Zwalmstraat en de Pieter Hoelmanstraat. 

De start van deze werken zal weliswaar nog een paar jaar duren maar weet dat deze werken in de volgende legislatuur op ons afkomen!” 

 

14 jaar schepen  

Sabine Hoeckman : “Ik ben ondertussen  14 jaar schepen van openbare werken. Ik kijk tevreden terug op een heel lange lijst van realisaties. De Ronsesestraat is echter die realisatie waarop ik met de meeste trots zal terugkijken.  

HET IS HET GROOTSTE, DUURSTE en WELLICHT het meest complexe wegenproject ooit geweest in Brakel. 

EEN PROJECT WAARIN IK EEN PAK PERSOONLIJKE ENERGIE EN EMOTIE HEB GESTOKEN. 

Duizenden waren wellicht de telefoons, mails, SMS’en, Whatsappen of persoonlijke gesprekken met de bewoners langsheen de werf of omwonenden. Samen met ook de bewoners van de omleidingswegen hebben wij dit alles zo goed als mogelijk proberen door te komen.  

MAAR zoals steeds in het leven waren er mooie momenten maar ook zeker de minder aangename momenten. YOU LOSE SOME, YOU WIN SOME! 

Ik wil echter iedereen in de ogen kijken en zeggen dat ik steeds mijn uiterste best ben blijven doen! 

NU dit alles achter de rug is, kunnen wij deze rugzak van emoties afleggen en tevreden kijken naar het resultaat van de inspanningen van heel velen. 

Aan iedereen die betrokken was van bij de voorbereiding tot bij de uitvoering van dit groot project een oprechte welgemeende dank. “ 

 

Minister Lydia Peeters zei dat de fietspadverlichting er sowieso komt. Premier Alexander De Croo prees de mooie omgeving waarop deze weg is aangelegd.  

 

Vooruit oppositie blijft scherp  

Hedwin De Clerq (Vooruit) zei ons persoonlijk dat er nog heel wat problemen zijn.    

Hedwin: “Dat de blauwe bestuursploeg zich daar nog durft te tonen is toch wel bij de haren gegrepen.   

Er werd niet geluisterd naar de bewoners van de betrokken straten bij de vraag om toch nog verlichting langsheen deze toch wel mooie weg te plaatsen . 

  

Meerdere keren heb ik tijdens de gemeenteraad tussengekomen om toch deze verlichting te laten plaatsen. 

Kostprijs van 250.000 euro extra daarvoor was teveel voor het college!   

Nu plots twee maanden voor de verkiezingen komt de uittredend minister Lydia Peeters vertellen dat deze verlichting er toch komt tegen 2027! Van een verkiezing stunt gesproken! 

 Nog steeds zijn er huizen die met waterproblemen kampen sinds de werken van start gingen. Deze problemen zijn nog steeds niet opgelost! De mooiste straat van Brakel en ook de enige waar geen verlichting is  – das gewoon een schande!!!” 

MEER  FOTO’s op NUUS BRAKEL FACEBOOK