Dieter Opdecam, regionaal directeur van 18 woonzorgcentra en kandidaat voor de gemeenteverkiezingen van 13 oktober voor GROEN Brakel, herhaalt zijn dringende oproep aan premier Alexander De Croo om eindelijk aandacht te besteden aan de positieve verhalen uit de zorgsector. Ondanks eerdere toezeggingen na een bezoek aan Woonzorgcentrum De Vlamme in 2020, blijft echte vooruitgang uit, zelfs in Brakel, De Croo’s eigen gemeente. Opdecam richt zich ook tot de toekomstige Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid met een duidelijke boodschap: het is tijd voor verandering.
Op 17 juli 2020 schreef Opdecam een open brief waarin hij fel van leer trok tegen de constante negatieve berichtgeving over de woonzorgsector. Hij pleitte voor erkenning van de positieve bijdragen van zorgprofessionals, maar vier jaar later moet hij constateren dat er nauwelijks iets is veranderd.
Een Gemiste Kans voor Echte Verandering?
Toen minister De Croo in 2020 WZC De Vlamme bezocht, zag Opdecam dat als een mogelijke eerste stap naar erkenning van de positieve bijdragen binnen de sector. “We reikten de hand naar de overheid om samen creatieve oplossingen te vinden voor betaalbare en kwalitatieve zorg,” zei Opdecam toen. Hij waarschuwde destijds dat zonder deze erkenning de volgende crisis wederom blindelings zou worden aangepakt.
Vier Jaar Later: Nog Steeds Geen Vooruitgang
Nu, vier jaar later, blijkt dat de situatie in de zorgsector alleen maar erger is geworden. “Hoewel minister De Croo destijds beloofde aandacht te besteden aan de positieve verhalen uit de zorgsector, is er nog steeds geen substantiële verandering zichtbaar, zelfs niet in zijn eigen gemeente Brakel,” stelt Opdecam. “De waardevolle inspanningen en bijdragen van onze zorgmedewerkers worden nog altijd over het hoofd gezien, wat de sector steeds minder aantrekkelijk maakt. Hierdoor wordt het probleem van het personeelstekort alleen maar groter.”
De zorgsector staat nu voor enorme uitdagingen. De vergrijzing treft de sector dubbel. Enerzijds worden mensen steeds ouder en hebben ze daardoor meer en langduriger zorg nodig. Anderzijds gaan veel zorgprofessionals, vaak uit de babyboomgeneratie, met pensioen. Ondertussen is de instroom van nieuw talent vanuit het onderwijs veel te laag om dit verlies op te vangen. Vandaag de dag zijn er maar liefst ongeveer 4.270 (meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017) openstaande vacatures in de zorgsector, en in de afgelopen 12 maanden ontving de VDAB 22.723 vacatures voor zorgfuncties. De meeste vacatures zijn voor verpleegkundigen (10.798), gevolgd door zorgkundigen (4.452) en verzorgenden (2.799).
Bron: https://www.vdab.be (April 2024)
Deze cijfers tonen aan hoe groot de impact van de vergrijzing is op de arbeidsmarkt. In de zorgsector heeft de ouder wordende bevolking een dubbel effect: er is zowel een toenemende vraag naar zorg als een afname van beschikbare zorgverleners. “Als we geen actie ondernemen, dreigt de zorgsector verder te verzwakken, met ernstige gevolgen voor de kwaliteit van zorg,” waarschuwt Opdecam.
Een Belangrijk Thema voor GROEN: Menselijkheid en Sociale Cohesie
Opdecam benadrukt dat het herstel van menselijkheid en sociale cohesie in de samenleving een kernpunt is voor GROEN. “Onder het huidige beleid van Open VLD, zowel nationaal, Vlaams als lokaal, is dit volledig genegeerd. We moeten terug naar een beleid dat mensen centraal stelt en de sociale samenhang versterkt.”
Met zijn kandidatuur voor de gemeenteverkiezingen hoopt Opdecam niet alleen de stem van de woonzorgsector sterker te laten klinken, maar ook op lokaal niveau bij te dragen aan positieve veranderingen voor Brakel. “Brakel verdient leiderschap dat luistert, begrijpt en handelt in het belang van haar inwoners,” aldus Opdecam.
“Woonzorgcentra Worden Gemaakt Door Mensen, Niet Door Bakstenen”
“Het is hoog tijd dat de positieve ervaringen en successen binnen de sector de aandacht krijgen die ze verdienen,” vervolgt Opdecam. “Alleen door samenwerking en wederzijds begrip kunnen we de kwaliteit van zorg blijven verbeteren en de waardering voor onze zorgverleners verhogen.”
Opdecam’s oproep onderstreept het blijvende belang van het erkennen van de inspanningen binnen de woonzorgsector en roept beleidsmakers op om constructief samen te werken met zorgprofessionals. Alleen zo kan de best mogelijke zorg worden gegarandeerd voor alle bewoners, hun families, medewerkers en vrijwilligers, vooral in Brakel.