In een eerder NUUS-artikel kon u lezen dat binnen de dienst radiologie van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem het in gebruik zijnde MRI-toestel (NMR) in de loop van deze maand september zou vervangen worden door een moderner Siemens Magnetom Sola-apparaat. Nadat voorbije maandag 26 augustus het ‘oude’ toestel door middel van een grote kraan via en door het dak gehesen en weggehaald werd, moet de kraan nu opnieuw langskomen om voor de installatie van het nieuwe NMR-apparaat dezelfde werkzaamheden andermaal uit te voeren. In omgekeerde werkwijze zal ditmaal het nieuwe toestel van buitenaf gehesen en (ook) via het dak binnen op de dienst radiologie geplaatst worden.
Het AZ Sint-Elisabeth laat weten dat, gezien de gunstige weersvoorspellingen, de uitvoering van dit werk zal kunnen gebeuren op dinsdag 3 september zoals oorspronkelijk gepland. Tijdens de werkzaamheden – de hijswerken zelf starten om 9 uur en zullen ongeveer een half uur duren – zal er zowel in als rond het ziekenhuis tijdelijk enige hinder zijn en zullen er veiligheidsmaatregelen genomen worden. Van 5 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags worden de toegangswegen naar de voorkant van het ziekenhuis zowel ter hoogte van de Godveerdegemstraat als t.h.v. de De Colfmackerstraat/L. Lefèvrestraat afgesloten. De nieuwe parking P2 en de kiss & ride-zones aan het ziekenhuis en dagziekenhuis zijn niet bereikbaar. Er worden stewards voorzien om de auto’s om te leiden naar parking P1 aan de achterkant van het ziekenhuis.
Teneinde de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen, zal nog tot 22 september gebruikgemaakt worden van een mobiel NMR-toestel dat sinds 20 augustus een plaats heeft in een container unit aan de voorkant van het ziekenhuis. Gerekend wordt dat het nieuwe MRI-toestel op maandag 23 september in dienst zal kunnen genomen worden. In vergelijking met het vorige kan het nieuwe toestel sneller beelden maken, zonder verlies van kwaliteit, mede dankzij het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Dit resulteert in meer gedetailleerde beelden die op hun beurt leiden tot betere en nauwkeuriger diagnoses. Daarnaast biedt het nieuwe toestel eveneens meer comfort voor de patiënt. De onderzoekstunnel heeft immers een bredere opening, wat het beklemmende gevoel vermindert. Ook is het toestel uitgerust met slimme sensoren die de ademhaling van de patiënt detecteren, waardoor het aantal ademhalingsstops tijdens het onderzoek wordt beperkt.