Bevrijdingsfeesten en herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Lierde.

Van 2 tot en met 10 september 2024 wordt Lierde omgetoverd tot een plek van herinnering en herdenking. Tijdens deze periode staan er diverse evenementen en tentoonstellingen gepland, allemaal gericht op het herdenken van de bevrijding van Wereldoorlog II.

Tentoonstellingen in OC De Lier

De festiviteiten beginnen met een reeks tentoonstellingen in OC De Lier. Vanaf 3 september kan je hier terecht voor indrukwekkende exposities, waaronder:

  • Deportatie en genocide, samengesteld door het War Heritage Institute.
  • Lierde tijdens WOII en de bevrijding, een tentoonstelling die het lokale leven in deze donkere periode in beeld brengt.
  • Beeldreportage gebeurtenissen in Lierde tijdens WOII, waarin historische momenten worden vastgelegd.
  • WOII in de stripfigurenwereld, een unieke tentoonstelling die laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog is verwerkt in de wereld van strips.

Deze tentoonstellingen zijn toegankelijk van dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u, op woensdag van 9u tot 20u, op zaterdag van 10u tot 18u en op zondag van 10u tot 16u.

Officiële opening en voordracht

Op maandag 2 september om 20u wordt de reeks activiteiten officieel geopend in OC De Lier. Drs. Johan Puttemans zal een inleiding geven op de tentoonstelling, gevolgd door een rondleiding. Op vrijdag 6 september om 19u verzorgt André Premereur een boeiende voordracht over de weg naar vrijheid, waarin hij vertelt over gewone mensen met buitengewone moed en de ontsnapping van Britse krijgsgevangenen in onze regio. Dit alles wordt muzikaal begeleid door piper Laurent Brakmeyn.

Expo “Holocaust & Strips” en signeersessies

Op zaterdag 7 september is er in OC De Lier een bijzondere expo getiteld “Holocaust & Strips”. Bezoekers kunnen hier tal van strips bewonderen die WOII als thema hebben. Bovendien zijn er signeersessies met bekende tekenaars, waaronder Ingrid De Vuyst. Speciaal voor deze gelegenheid heeft zij een prachtige tekening gemaakt van de Lancaster DXP, die over het monument in Kakebeke vliegt. Ter ere van de 80ste verjaardag van de bevrijding zijn er reproducties van deze tekening gemaakt, die die dag te koop worden aangeboden van 10u tot 17u.

Evocatie en colonne van militaire voertuigen

Op zondag 8 september wordt op het Dorpsplein de evocatie van het terughangen van de gestolen kerkklok herdacht. Tijdens WOII werd een van de klokken uit de kerktoren van Sint-Maria-Lierde door Duitse soldaten meegenomen met de bedoeling deze om te smelten voor wapenproductie. Gelukkig werd de klok gespaard en teruggevonden in de kerktoren van de kerk van Eine. Deze evocatie vindt plaats van 13u tot 19u.

Daarnaast trekt op diezelfde dag een colonne van militaire voertuigen door de gemeente. Het programma omvat onder meer:

14u: Samenkomst op het St. Jans-plein en neerleggen van een krans aan het monument.

15u: Herdenkingsplechtigheid aan het Lancaster-monument in de Kapellestraat

16u: Neerlegging van een krans aan het monument in de Dorpstraat te Sint-Maria-Lierde.

16u30: Neerlegging van een krans aan het monument op het Kartuizerplein in Sint-Martens-Lierde, gevolgd door een fotomoment.

17u: Neerlegging van een krans op het Kerkplein te Deftinge.

Deze gebeurtenissen vormen een respectvolle eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid en een kans voor de gemeenschap om samen stil te staan bij het verleden.

Filmavond: ‘Suite Française’

De herdenkingsweek wordt afgesloten op dinsdag 10 september met een speciale filmavond in OC De Lier. Om 20u wordt de film ‘Suite Française’ vertoond, een romantisch oorlogsdrama uit 2014, gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky. De film, met in de hoofdrollen Michelle Williams, Matthias Schoenaerts en Kristin Scott Thomas, speelt zich af in het door Duitsland bezette Frankrijk en vertelt het verhaal van verboden liefde in een tijd van oorlog. Tickets voor deze filmavond kosten 7,00 euro en kunnen worden gereserveerd via de dienst cultuur van Lierde (cultuur@lierde.be of 055/43.10.14).

Conclusie

De activiteiten in Lierde bieden een diepgaande en respectvolle reflectie op de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Met een breed scala aan evenementen, van tentoonstellingen en lezingen tot signeersessies en evocaties, is er voor iedereen een manier om stil te staan bij deze belangrijke periode in de geschiedenis. Mis deze gelegenheid niet om deel te nemen aan deze gedenkwaardige week en om eer te betonen aan de helden van toen.