Groen Brakel lanceert campagne voor fietsveiligheid met groene fietsen op de markt

Met de start van het nieuwe schooljaar stond de markt van Brakel plots vol met groene fietsen. Deze opvallende actie van Groen Brakel is bedoeld om aandacht te vragen voor fietsveilige straten en fietsvriendelijke plaatsen in de gemeente.
Uit de gemeentemonitor van 2024 blijkt dat Brakelaars zich niet veilig genoeg voelen op de fiets. Hoewel Brakel bekend staat als een wielrennersgemeente, scoort het met slechts 36% tevredenheid ver onder het Vlaamse gemiddelde (45%) als het gaat om fietsveiligheid. In de Kasteelstraat, waar twee middelbare scholen zijn gevestigd, moeten fietsende jongeren ’s ochtends slalommen tussen de aanschuivende auto’s. Daarnaast zijn er te weinig zebrapaden op cruciale oversteekplaatsen voor schoolgaande kinderen. Door het gebrek aan veilige fietspaden zijn ouders minder geneigd om hun kinderen met de fiets naar school te laten gaan, wat leidt tot een toename van het aantal auto’s rondom scholen.
Groen Brakel wil het plan ondersteunen om elke bestemming in de gemeente veilig en vlot met de fiets bereikbaar te maken. De partij streeft ernaar de service voor fietsers uit te breiden door meer fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen te voorzien.
Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid, zet Groen Brakel zich ook in voor een menselijker, groener en transparanter beleid in de gemeente.