Open Monumentendag in de Vlaamse Ardennen: Ontdek ‘En Route’ op Zondag 8 September

Op zondag 8 september 2024 vindt de 36e editie van Open Monumentendag plaats, en dit jaar staat het thema ‘En Route’ centraal. De organisatoren in de Vlaamse Ardennen hebben een rijk programma samengesteld met tal van gratis activiteiten om het erfgoed van de regio in de schijnwerpers te zetten. Tijdens deze dag kunnen bezoekers op verschillende manieren genieten van de geschiedenis en cultuur van de Vlaamse Ardennen, met bijzondere aandacht voor de routes die mensen en ideeën door de eeuwen heen hebben gevolgd.

Thema ‘En Route’

Het thema ‘En Route’ richt zich op de eeuwenoude wegen over land, spoor of water die mensen en ideeën in beweging hebben gehouden. Deze routes verbinden niet alleen plaatsen, maar dragen ook een rijke en soms vergeten geschiedenis met zich mee. Lien Urmel, coördinator van Erfgoed Vlaamse Ardennen, benadrukt de geschiktheid van dit thema voor de regio: “Het thema ‘En Route’ leent zich perfect voor de Vlaamse Ardennen! Er zijn drie thematische fietstochten en twaalf wandelroutes uitgewerkt. Daarnaast zijn er ook tal van monumenten geopend en kan men op verschillende locaties genieten van een drankje of een rondleiding door een gids.”

Uitgebreid Programma

Tijdens deze Open Monumentendag kunnen bezoekers deelnemen aan meer dan 50 activiteiten verspreid over de Vlaamse Ardennen. Naast de wandel- en fietsroutes zijn er tal van andere activiteiten gepland, waaronder speciale evenementen voor kinderen. De activiteiten zijn zorgvuldig uitgekozen om het thema te ondersteunen en de rijke geschiedenis van de regio te belichten. Of je nu een fervente wandelaar bent, een cultuurhistorisch geïnteresseerde, of gewoon op zoek bent naar een leuke dag uit met het gezin, er is voor ieder wat wils.

Praktische Informatie

De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk zonder inschrijving, wat betekent dat bezoekers op de dag zelf kunnen beslissen welke monumenten en routes ze willen verkennen. Voor sommige exclusieve rondleidingen en locaties met beperkte capaciteit is echter een reservatie vereist. Het volledige programma en alle praktische informatie, inclusief hoe je je kunt inschrijven voor specifieke activiteiten, is te vinden op www.cultuurregio-variant.be.

Open Monumentendag biedt een unieke kans om de Vlaamse Ardennen te ontdekken op een manier die zowel leerzaam als leuk is. Zet 8 september in je agenda en ga ‘En Route’ om de verborgen schatten van de regio te ontdekken!