Verhaal van de bloedigste en heugelijkste dag uit Zottegemse geschiedenis

Op zondag 1 sep werd door de Oud-Strijders & Veteranenvereniging N.S.B. Groot-Zottegem de 80ste verjaardag van de bevrijding van Zottegem en de regio Zuid Oost-Vlaanderen herdacht aan de kerk van Strijpen. Er werd verzameld op het Strijpenplein voor de kerk  van Strijpen om stoetsgewijs naar de ingang van de kerk te wandelen voor de plechtigheid met het neerleggen van de bloemen door burgemeester Evelien De Both.

Een beetje geschiedenis – 3 september 1944 de bloedigste en heugelijkste dag uit de Zottegemse geschiedenis.

In september 1944 overheersten ruim vier jaar lang, gevoelens van angst en terreur onze stad en regio. Na de inval op 10 mei 40 bleef het lang “relatief rustig” in onzeregio, tot op 24 september 1943 Hoofdonderwijzer Jules Lootens door de Gestapo werd opgepakt. Een jaar later ging het van kwaad naar erger! toen 12 augustus 1944 de standrechtelijke executie van baron Ides della Faille d’Huysse in de dreef van het kasteel plaatsvond. Een dag later op 13 augustus 1944 wordt Charles Van Wambeke omgebracht op het erf van Theofiel De Clercq te Velzeke, door een regen van kogels afgevuurd door de Gestapo en Feldgendarmerie. Stelselmatig werden Zottegemse jonge mannen, valselijk beschuldigd en weggevoerd naar de concentratiekampen.
Toen op 6 juni 1944 de landing van de geallieerden in Normandië werd ingezet was het nog een kwestie van tijd vooraleer de bezetter ook in onze contreien de vlucht nam richting het thuisland.
Amper 3 maand later, op 3 sept 1944, was het zover… algemene vreugde in Zottegem bij aankomst van de Engelse bevrijder. Feest in de straten van Zottegem!!! De ellende was voorbij… dacht men… tot een Duitse terugtrekkende colonne slaags raakte met de bevrijders aan de luchtbal. Een Engelse vlammenwerpertank opende het vuur op de Duitse vrachtwagens die beladen waren met soldaten, munitie en brandstof. Enkele huizen aan de luchtbal gingen eveneens in de vlammen op. Het resultaat was dat 6 Zottegemse burgers het leven lieten die dag:

  • Baele Andre: als lid van het verzet neergeschoten om 20 uur op de Meire
  • De Looze Ivone: neergeschoten om 20 uur aan de Meire
  • De Clercq Pelagie: neergeschoten door de Duitsers op de Meire om 20:00hr. Haar 7 jarig dochtertje De Zutter Lucienne overleed op 5 september aan de verwondingen die ze opliep bij de schermutseling op de Meire
  • Steurbaut Louis: zwaar gewond tijdens de bevrijding overleed in het St Elisabethziekenhuis op 4 september aan zijn verwondingen.
  • Roger Niemegeerts, toen hij wou vuren op de terugtrekkende Duitsers in de Grotenbergestraat (aan café De Mostaardfabriek)

Met de slagzin van de langst levende Engelse veteraan van WO1 Harry Patch in het achterhoofd Always remember both sides of the line (gedenk steeds beide zijden van het front): ook 16 Duitsers lieten hier in Zottegem, die dag het leven. Dus in totaal 22 doden in een paar minuten tijd. Na de plechtigheid trok men stoetsgewijs naar het ontmoetingscentrum waar een drankje werd aan geboden.