Vorige week werd Tania De Jonge (Open Vld) tijdens het regionaal bestuur unaniem als lijsttrekker aangeduid voor de Provincieraadsverkiezingen.
Lijsttrekker Tania De Jonge: “Ook al is mijn grootste prioriteit opnieuw burgemeester te mogen worden van onze mooie stad, mijn engagement voor de provincieraadsverkiezingen is zeer groot, het is een overheidsniveau met tal van raakvlakken op het lokale niveau en heel wat bezorgdheden stoppen niet aan de gemeentegrens, zoals economie en landbouw, waterbeleid, ruimtelijke ordening en fietspadenbeleid. Vooral het waterbeleid en het fietspadenbeleid kunnen veel beter.
We staan klaar met een sterk team, klaar om in de Provincieraad de problemen aan te kaarten met een sterk inhoudelijk programma.
In slaap gevallen
Een winterslaap, die zes jaar lang heeft geduurd. Dat is onze provincie overkomen. Oost-Vlaanderen heeft geslapen, ondanks het feit dat er zoiets is als een provinciebestuur. ‘Als je niets doet, kan je niets verkeerd doen’, leek wel het credo van de ploeg van N-VA, CD&V en Groen.
Zes jaar is dat ondertussen geleden. In de tussentijd is er met de corona-epidemie een wereldwijde crisis gepasseerd, maar dit bestuur deed amper iets. De provincieraad digitaal laten vergaderen, leek in het begin zelfs moeilijk. Wat het wel deed, werkte op de lachspieren. Mondmaskers werden massaal besteld, alleen waren die veel te groot en bedekten ze een heel gezicht. Het leek wel symbolisch. Oogjes toe. Niets aan de hand.
Ook na corona volgden ze die ingeslagen weg. Het beste voorbeeld is het beleidsplan ruimte, of beter De Ramp Ruimte. Er werd een beleidsplan samengesteld, maar omdat dit op de steun van zowat niemand kon rekenen (integendeel), moest het terug de vuilbak in. Zelf burgemeesters van de partijen in de meerderheid kwamen in opstand, onnoemelijk veel mensen maakten zich zorgen.
Meerdere budgetanalyses passeerden in die zes jaar. Keer op keer kon je vaststellen dat men er maar niet in slaagde om zaken te realiseren. Beloven? Ja. Doen? Nee. In 2023 werd slechts 37 procent van wat was gepland uitgevoerd. In 2022 was dat nog tien procent minder.
Tenslotte kwam er een verhuis van het provinciehuis naar de gerenoveerde Leopoldskazerne in Gent. Het oude provinciehuis in het centrum van Gent staat nu al een jaar leeg. Het bestuur slaagt er niet in om een gebouw met zo’n waarde van 17,5 miljoen euro te verkopen. In een stad Gent die bruist van de toeristen moet het toch mogelijk zijn om een bestemming te vinden voor dit gebouw? Slapen we binnenkort in ‘Hotel Provincie’ of blijft de provincie slapen?
Lijsttrekker Tania De Jonge: “Het bestuur van N-VA, CD&V en Groen hebben de provincie de voorbije zes jaar echt in een winterslaap gebracht. Als ze iets deden, dan liep het fout. De voorbeelden zijn eindeloos, de te grote mondmaskers tijdens Corona, het geflopte beleidsplan ruimte, maar de foutgelopen groepsaankopen zijn toonaangevend want zij troffen heel veel Oost-Vlamingen. En de provincie bleef stil en keek ernaar. Het is tijd om onze provincie terug wakker te schudden.”
Tijd om wakker te worden
Het is makkelijk om kritiek te geven, maar Open Vld heeft ook een plan om Oost-Vlaanderen terug wakker te schudden.
Veilige fietspaden
Limburg is de fietsprovincie van Vlaanderen, wat daar kan, moet toch ook in Oost-Vlaanderen kunnen. Heel wat mensen willen de fiets nemen als ontspanning of om te gaan werken, maar enkel als het veilig kan. Een fietspad dat plots stopt aan de grens van een gemeente? Dit kan niet, de provincie moet hier net haar overkoepelde rol opnemen. De ambitie mag groot zijn. We moeten dé fietsprovincie van Vlaanderen worden.
Nul-tolerantie Provinciale Domeinen
We beschikken over enkele mooie provinciale domeinen in onze provincie. Te vaak komen amokmakers de rust verstoren van de bezoekers. Hiervoor mogen we niet de ogen sluiten. We kunnen dit niet tolereren. Door veiligheidsagenten in te zetten op topdagen in de zomerperiode moeten we hierover controle krijgen. Een wakkere aanpak is nodig!
Bescherm Oost-Vlaanderen voor een waterbom
Er moet een plan komen om Oost-Vlaanderen te beschermen voor een waterbom. De schade van zo’n wateroverlast zou te groot zijn, want heel wat Oost-Vlamingen wonen in de buurt van een waterloop. Er moeten dan ook veel meer financiële middelen naar het beheer van provinciale waterlopen gaan. Het geld dat we nu investeren biedt een bescherming voor de toekomst van ons allemaal. Op dit vlak heb je een wakkere provincie nodig.
Eerlijke provincie belastingen
De provinciebelasting is nu voor iedereen hetzelfde, los van de samenstelling van het gezin. Zo betaal je als alleenstaande evenveel als een gezin. Een provinciaal beleid dient rekening te houden met de eenpersoonshuishoudens en zich een singlesreflex eigen te maken. Het belastingsysteem is duidelijk aan herziening toe.
Ook de belasting voor ondernemingen kan eerlijker. Een kleine KMO is niet gelijk aan een groot bedrijf. We stellen voor om startende ondernemers de eerste drie jaar geen belastingen te laten betalen, hierdoor kunnen ze sneller mensen tewerkstellen. Dit wakkert onze economie aan.
Steun aan onze lokale economie en landbouwers
Onze Oost-Vlaamse landbouwers en ondernemers moeten vaak opboksen tegen concurrentie uit het buitenland en hebben het moeilijk met regelgeving en te veel papierwerk. Een moeilijke strijd. De provincie Oost-Vlaanderen moet hierin ondersteunen. Door een hulplijn ‘Hallo Lokaal’ willen we een dienst uitbouwen waar onze Oost-Vlaamse landbouwers of ondernemers terecht kunnen met al hun vragen waar ze van wakker liggen.
Investeren in onderwijs
We willen volop inzetten op de toenemende nood aan innovatie en gedegen infrastructuur, zeker binnen de technische opleidingen. Ook dient er voldoende aandacht te gaan naar vroegtijdige schoolverlaters, levenslang leren, bijscholen en herscholen in functie van onze economie. De Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden (PAULO) verdient meer aandacht en middelen om haar werking ten volle te kunnen ontplooien.
We stellen vandaag met trots ons plan voor Oost-Vlaanderen voor, samen met een groep van ijzersterke kandidaten.
Lijsttrekker Tania De Jonge: “We willen als partij inzetten op de dingen waar de Oost-Vlaming echt van wakker ligt. Veilige fietspaden, die niet stoppen aan de gemeentegrenzen. Nul-tolerantie tegen amokmakers in de provinciale recreatiedomeinen door de inzet van veiligheidsagenten. We eisen ook een plan om Oost-Vlaanderen te beschermen tegen een mogelijke waterbom om zo de schade bij wateroverlast te verhinderen. We vragen eerlijke belastingen met een singlereflex voor eenpersoonshuishoudens en minder belastingen voor startende ondernemers en kleine KMO’s. Kortom we willen onze provincie opnieuw wakker schudden. Open Vld wil een wakkere provincie!”