Buurtbewoners Zikastraat verzetten zich tegen betonnen wooncomplex van 10 meter hoog en betonwoede in Geraardsbergen

Moerbeke/Geraardsbergen. Buurtbewoners protesteerden zaterdag tegen de plannen om een meergezinswoningsblok van 10 wooneenheden in de smalle Zikastraat in te planten. ‘Een kleine boerderij moet er plaats ruimen voor een betonbunker van 30 meter breed, 15 meter diep en 10 meter hoog met een keldergarage en 10 wooneenheden’, aldus Filip Pletinckx, voorzitter van ‘Stop Betonnering Geraardsbergen’.

‘De bouwwoede in Geraardsbergen neemt hallucinante proporties aan. In Geraardsbergen werd er in de laatste decennia maar liefst 400.000m² betonoppervlakte toegevoegd, waarvan 40.000m² betonnering in Moerbeke en Viane in de laatste drie jaar. Na het betonneren van de Edingseweg, Stoffelstraat en Heuvelstraat in Moerbeke, wordt nu de smalle Zikastraat geviseerd door bouwpromotoren. De impact van deze mastodont in de smalle doodlopende straat in landelijk gebied is enorm’ klaagt Filip Pletinckx.

‘Naast het wooncomplex is er een weg (erfdienstbare zone) voorzien om de achterliggende en aanpalende percelen te ontsluiten. Is het de bedoeling om hier alle groene ruimte vol te bouwen?’, vragen de buurtbewoners zich af.

‘Het woord ‘betonstop’ is blijkbaar al vergeten. Een hoogbouw van tien meter hoog in deze landelijke omgeving is waanzin. Dat gaat ten koste van de privacy van alle buren. Bovendien veroorzaken deze plannen veel extra verkeer in een schoolbuurt, terwijl de wegeninfrastructuur daar niet op voorzien is’, besluit Filip Pletinckx.

Verschillende buurtbewoners hebben al bezwaar ingediend tegen de plannen. ‘Ondanks het feit dat de omgevingsambtenaar van de stad Geraardsbergen bij de voorbespreking van dit project geen bezwaren had.’ De buurtbewoners blijven zich verzetten tegen dit project en tegen de voortgaande betonnering van Geraardsbergen.

Julien Borremans