Tentoonstelling “Herinnering en hoop: Lierde tijdens WOII” werd afgesloten met de unieke expo “Holocaust & strips”.

De tentoonstelling “Herinnering en Hoop, Lierde tijdens WOII” is ondertussen afgesloten, maar niet zonder een bijzondere afsluitende activiteit. Op zaterdag 7 september 2024 vond in OC De Lier een unieke expo plaats onder de titel “Holocaust & Strips”, waarbij de Tweede Wereldoorlog op een verrassende manier werd belicht door middel van stripverhalen. Dit bood bezoekers een nieuwe invalshoek om de tragedie en complexiteit van WOII te begrijpen.

Stripverhalen als geschiedenisvertellers.

Hoewel het misschien ongebruikelijk lijkt om de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog te combineren met stripverhalen, was de expo een treffende herinnering aan de kracht van beeldverhalen als medium om zware thema’s toegankelijk te maken. Bekende striptekenaars, Mario Boon en Ingrid De Vuyst, waren aanwezig om hun werk voor te stellen en  hun strips te signeren.

Ingrid De Vuyst stelde een speciaal voor de gelegenheid gemaakte tekening voor van de Lancaster DXP, de bommenwerper die in WOII neerstortte op het Lierdse gehucht Kakebeke. Deze tekening, gemaakt ter ere van de 80ste verjaardag van de bevrijding, werd exclusief als reproductie aangeboden tijdens de expo. Zowel de strips als de tekening waren aan een democratische prijs te koop, wat liefhebbers de kans gaf om een uniek stuk geschiedenis in huis te halen.

Een unieke belevenis voor stripfans.

De combinatie van geschiedenis en strips trok niet alleen geïnteresseerden in WOII, maar ook een publiek van stripliefhebbers. Van 10u tot 17u kregen bezoekers de kans om niet alleen de diverse strips  te bewonderen, maar ook om persoonlijk in gesprek te gaan met de artiesten.

Door de combinatie van beeld en verhaal, werd de geschiedenis van WOII op een toegankelijke manier overgebracht, wat zorgde voor een bijzonder memorabele afsluiting van ‘Herinnering en Hoop, Lierde tijdens WOII’.