Zwalmse scholen én Vriendenkring Huize Roborst beloond voor hun inzet tegen zwerfvuil!  

Vandaag werden alle Zwalmse scholen in de bloemetjes gezet met een mooie cheque als waardering voor hun inspanningen in de strijd tegen zwerfvuil. Dankzij hun deelname aan het actieplan ‘Operatie Proper’ hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan een schonere omgeving. De scholen organiseerden onder andere zwerfvuilacties met leerlingen en sensibiliseringscampagnes om het bewustzijn rondom dit probleem te vergroten. 

Elk jaar kent afvalintercommunale IVLA premies toe aan scholen die actief werken rond zwerfvuil. Deze premies zijn een erkenning voor hun inzet om zowel binnen als buiten de klas het zwerfvuilprobleem aan te pakken. 

Daarnaast voorziet de gemeente Zwalm een extra toelage voor scholen die voldoen aan de voorwaarden van het gemeentelijk subsidiereglement. Dit houdt in dat zij deelnemen aan één van de gemeentelijke zwerfvuilacties en een eigen opruimactie organiseren tijdens het schooljaar. “Het goede nieuws is dat alle Zwalmse scholen aan deze voorwaarden voldoen, wat resulteerde in een verdubbeling van hun premie” bevestigt Francia Neirinck (voorZwalm), bevoegd schepen voor milieu en afvalbeleid. 

“Als dank mocht ik namens het lokaal bestuur, de milieudienst, OVAM en IVLA aan alle Zwalmse scholen een cheque overhandigen. De bedragen variëren van 1.550 tot 1.700 euro, wat de scholen zullen inzetten voor duurzame projecten” gaat schepen Neirinck verder. 

Een welgemeende proficiat! Dit succes was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de leerlingen, leerkrachten en directies van Vrije Basisschool Bloesem (Hundelgem), Vrije Basisschool Zwalm (De Vlinder & Baobab), BSGO De Zonnewijzer (Munkzwalm) en Het Groene Lilare (Sint-Maria-Latem). Jong geleerd is oud gedaan! 

Niet alleen scholen, maar ook verenigingen kunnen aanspraak maken op de gemeentelijke premie. Zo werd Vriendenkring Huize Roborst, die in Roborst en Rozebeke systematisch opruimbeurten organiseert, vandaag beloond met een premie van 400 euro,” besluit schepen Neirinck.