LierdeLovers pleiten voor een groener en duurzamer Lierde

LierdeLovers is een politiek onafhankelijke organisatie die streeft naar een mooier en milieuvriendelijker Lierde. Door samen te werken met andere verenigingen en actie te ondernemen op zowel openbaar als privédomein, willen ze de gemeente duurzamer maken. Ze benadrukken de uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie en het verlies van biodiversiteit, en pleiten voor een beter gebruik van de beschikbare open ruimte in Lierde.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, uiten de LierdeLovers hun bezorgdheid dat natuur en milieu nauwelijks aan bod komen in de partijprogramma’s. Daarom roepen zij op tot een ambitieuzer natuur- en milieubeleid. Op maandag 9 september 2024 bespraken ze hun voorstellen met vertegenwoordigers van de drie deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Zowel Voor Lierde, Lierde Rechtuit als de Derde Partij stuurden twee afgevaardigden naar de bijeenkomst. Het was echter jammer dat alleen zittende gemeenteraadsleden aanwezig waren, en geen nieuwkomers op de lijsten, die mogelijk een frisse kijk op het beleid zouden hebben.

Voorstellen van de LierdeLovers

De LierdeLovers willen niet alleen kritiek leveren op het huidige beleid, maar ook samenwerken met de gemeente en de MINA-raad om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Hun motto: “Niet zagen of klagen, maar vragen en … uitvoeren.”

Hun belangrijkste voorstellen zijn:

  • Aanplanten van bomen en bosuitbreiding: Ze vragen om een snellere en beter gecoördineerde aanplant van bomen en bossen, onder meer op OCMW-gronden.
  • Biodiversiteit bevorderen: Door het creëren van diverse, bloeiende groene zones in zowel privétuinen als openbare ruimtes, kan Lierde biodiverser en aantrekkelijker worden.
  • Bescherming van fauna en flora: Samen met natuurverenigingen willen ze poelen aanleggen en een meldpunt voor dieren in nood oprichten om de lokale flora en fauna te beschermen.
  • Waterbeheer en ontharding: Ze pleiten voor minder verharding en het gebruik van waterdoorlatende materialen bij heraanleg en nieuwe bouwprojecten.
  • Isolatie en energie-efficiëntie: Het optimaliseren van isolatie in gemeentelijke gebouwen en het stimuleren van zonne- en windenergie zijn voor hen belangrijke speerpunten.
  • Fietsgebruik stimuleren: Goed onderhouden fietspaden en het promoten van de fiets als vervoersmiddel zijn essentieel voor een duurzamer Lierde.

Samenwerken voor een groener Lierde

De LierdeLovers hopen op een constructieve samenwerking met de nieuw verkozen gemeenteraad om hun voorstellen te realiseren. Ze benadrukken het belang van deskundige begeleiding en correcte uitvoering van milieuprojecten, zodat geen kostbare tijd of middelen verloren gaan.

Geïnteresseerden die willen bijdragen of lid willen worden, kunnen contact opnemen met Paul Van Wambeke, Opstaldries 29, 9572 Lierde, of via 0475/87 54 33

https://www.facebook.com/groups/365541673136042

Lees ook:

https://www.nuus.be/2021/10/06/niet-zagen-of-klagen-maar-vragen-en-uitvoeren-is-het-motto-van-de-lierdelovers/

https://www.nuus.be/2021/09/28/zorgen-lierdelovers-enkel-voor-kleine-egeltjes-of-is-er-meer-aan-de-hand/

https://www.nuus.be/2024/04/19/samen-zaaien-we-schoonheid-en-biodiversiteit/

https://www.nuus.be/2021/10/09/grote-opkomst-voor-de-infoavond-in-oc-de-lier-rond-klimaatvriendelijke-tuinen-en-hun-waterhuishouding/