De Rommelmarkt gaat verder in het kasseidorp Zegelsem – zondag 15 september 2024

Nu zondag gaat de 25ste rommelmarkt door in het kasseidorp Zegelsem. Het wordt opnieuw een zeer grote rommelmarkt langs de Teirlinckstraat, Ursmarusstraat, Haaghoek, Leberg enz…

Gezinsbond In de Rand zal op de speelplaats van de school aanwezig zijn voor fietswedstrijden met driewielers.  De rommelmarkt wordt nu zondag onder handen gepakt door www.VZW-RMBO.BE .

Een beetje geschiedenis

Het was december 2011 toen ik als reporter te horen kreeg van Ingrid Viaene (op dat ogenblik voorzitter van Kasseifeesten)  dat de Kasseifeesten gingen stoppen. Ik vond dit persoonlijk een jammerlijke zaak en vroeg  als voorzitter  van Gezinsbond In de Rand aan het bestuur  om samen deze organisatie over te nemen. Ik vond het kasseidorp een prachtig dorp. De kerk met daarnaast de imposante gevel van school en klooster beheerste de aanblik  in de Teirlinckstraat. De editie in 2012 werd een groot succes met duizenden bezoekers. Jaar in jaar uit groeide de rommelmarkt in lengte. Het totaalprogramma met de grote rommelmarkt, wandeltocht, expo, optredens enz….  was een zeer groot succes. De Kasseifeesten, in het Nieuwsblad ooit verkozen als plezantste evenement van Brakel , barstte uit haar voegen. Meestal viel het weer mee met enkele uitzonderingen. De markt groeide tot bijna 2,5km lengte. De optredens zorgden voor veel  sfeer. De vooropeningen van de exposities brachten cultuur binnen in de kerk. Heel wat plaatselijke kunstenaars passeerden de revue. Twee jaar terug was er de expo Paul Delvaux, die 125 jaar tevoren geboren was. Niemand minder dan de manager van het Delvauxmuseum in Koksijde  Mevr Tahon kwam een toespraak geven in Zegelsem. Er was de verbroedering met Les Amis de Paris- Roubaix. Hierbij werd een vriendschapscharter ondertekend in de buurt van de legendarische piste van Roubaix. Er was de expo in Zegelsem met inspirator Jean Guy Sapin in 2021. In mei 2022 werd een delegatie uit Brakel ontvangen in Roubaix.  Mileufront Omer Wattez ontving tijdens de vooropening van de expo een medaille als erkenning om zij ervoor gezorgd hebben de kasseien van de Haaghoek geklasseerd werden. Zij waren oprecht blij dat ze na tientallen jaren hiervoor erkenning kregen tijdens de kasseifeesten.

 

Toppolitici passeerden in Zegelsem voor de kasseiworp . Uiteraard kregen we geregeld het bezoek van Herman en Alexander De Croo. Petra De Sutter en Vlaamse excellentie M. Diependaele waren eveneens  al gasten tijdens de Kasseiworp.

Doorheen de jaren zijn verschillende mensen die betrokken waren bij de kasseifeesten, ons ontvallen.  Ik herinner me nog altijd de lach op het gezicht van Annie Gabriëls toen ik haar ging melden dat de kasseifeesten gered waren. Annie was terminaal ziek en overleed kort erna. Hubert Huyzentruit, drummer van de Montanas overleed  tijdens de coronaperiode. Hij zorgde jarenlang voor de muzikale omlijsting.   Recent , in 2023,  overleed  onze secretaris Rodjer Serlet , een zeer groot verlies.  De Kasseifeesten waren nooit meer hetzelfde zonder Rodjer.

Ook viel het ons zwaar dat de Zwalmse dichter Didier Steenhaut (52) plots was overleden. Didier was tijdens twee edities de sterkste man bij het kasseiwerpen. Hij exposeerde zijn kunst tijdens de Kasseifeesten en trad er op als muzikant.

We vernamen  de plotse dood van twee belangrijke mensen van Les Amis De Paris-Roubaix  nl. voorzitter François Doulcier  (58 jaar) en ere-voorzitter Alain Bernard  vice-président van de Metropole Européenne  de Lille en burgemeester van het Franse grensdorp Bouvines die zijn verhaal vlot kwam vertellen in de kerk van Zegelsem.

 

Verloedering en subsidies

Wat me wel voor het hoofd stootte was de achteruitgang van de dorpskern. Het klooster werd ontmanteld en staat op instorten na jaren van verwaarlozing. Grootschalige gebouwen werden er neergepoot.  Voordat ik met het kasseigebeuren van start ging, mocht men zeggen dat Zegelsem bij “Les Plus Beaux Villages”  behoorde. Dit kan ik nu niet meer herhalen.

Wat subsidies betreft,  kan ik zeggen dat de gemeentelijke subsidies serieus werden afgebouwd, terwijl er voor andere evenementen tienduizenden euro’s de deur uitvliegen.

Een van de grootste evenementen van Brakel verdiende beter!!

Dankwoord

Dank aan de school van Zegelsem voor het gebruik van de speelplaats en aan de kerkfabriek voor het gebruik van de kerk. Met veel plezier schonken we jaarlijks deel van de opbrengst van de Kasseifeesten aan de school want een school draagt nu éénmaal bij tot een leefbaar dorp.

Ik bedank alle vrijwilligers, deskundig geleid door Monique De Spiegeleer , ook de mensen van  Natuurpunt Burreken voor de bediening aan de toog. Ik bedank het bestuur van de Gezinsbond en ook de vele anderen, teveel om op te noemen , want zonder hen waren de Kasseifeesten niet mogelijk geweest. Ik bedank het college van burgemeester en schepenen voor hun bijdrage.

Ik ben blij dat ik sinds 2012 de trekker was van dit mooie feest. De overnemer van de rommelmarkt gaat er voor instaan dat ook de volgende jaren de rommelmarkt kan doorgaan.

In de toekomst hoop ik Zegelsem , het kasseidorp, nog op de kaart te zetten met wandelingen in een organisatie van De Randstappers.

 

Bert Broos

Trekker Kasseifeesten tussen 2012 en 2023.

Vz van de Randstappers