Oosterzele schenkt opnieuw elk gezin een boom of struiken

Na het grote succes in 2023 lanceert het lokaal bestuur van Oosterzele opnieuw ‘Elk een boom’. Die actie schenkt elk gezin 1 boom of 3 struiken om in hun tuin te planten. Dat is een belangrijke stap richting een extra boom per inwoner tegen 2030. Een doelstelling uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact, waar Oosterzele zich voor inzet.

Na het grote succes van de eerste editie keert de actie ‘Elk Een Boom’ dit jaar terug. Bomen blijven een krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze nemen CO2 op en helpen ons beschermen tegen de gevolgen van een veranderend klimaat. Een loofboom fungeert als een natuurlijke airco: in de zomer zorgen de bladeren voor verkoeling, terwijl een kale boom in de winter het zonlicht en de warmte optimaal doorlaat tot in de woning.

Christ Meuleman, schepen voor Klimaatbeleid, is trots op de voortzetting van het gemeentelijk initiatief: “Na het succes van vorig jaar is het duidelijk dat onze inwoners de waarde van bomen en struiken erkennen. Daarom zetten we dit jaar opnieuw in op het planten van extra groen. Hoewel ruimte op openbaar domein buiten de bossen beperkt blijft, doen we bij nieuwe projecten ons uiterste best om bestaande bomen te behouden en extra groen aan te leggen. Met ‘Elk een boom’ hopen we ook dit jaar weer tal van bomen en struiken te realiseren bij onze inwoners’.

De inwoners kunnen kiezen uit negen verschillende boomsoorten en zes struiksoorten. Alle aangeboden soorten zijn inheems en van groot belang voor bijen.

De actie ‘Elk een boom’ loopt tot 30 september. Alle informatie over de actie en de beschikbare bomen en struiken is te vinden op de website: https://www.oosterzele.be/burger/projecten/elk-een-boom

Inwoners moeten zich inschrijven op de actie en kiezen daarbij de soort boom of struiken die ze willen.

De boom of struiken ophalen gebeurt op zaterdag 7 december van 9 tot 16 uur.