Voor Leef! is Herzele van iedereen

De roodgroene  beweging Leef! zit sedert 1994 onafgebroken in de Herzeelse gemeenteraad en verdedigt er sinds jaar en dag mens en milieu.

Dikwijls zijn ze wel eens de luis in de pels als het gaat over mistoestanden in de gemeente en laten dan ook regelmatig van zich horen.

In Nuus hebben we reeds een aantal maal bericht over hun tussenkomsten inzake de bouw van appartementen en de vreemde manier van handelen van bepaalde leden van het schepencollege.

En dus gaan ze ook nu weer vol zin naar de verkiezingen op 13 oktober en stellen ze hun lijst voor.

Ik sprak met Filip De Bodt, de goeroe van Leef!, maar ook de gedreven man achter de vele initiatieven ten voordele van het klimaat, ruimtelijke ordening (zie ook zijn tussenkomsten over  de gevolgen van de bouwwoede in overstromingsgevoelige gebieden), sociale politiek, etc.

 

 

LEEF! Gaat naar de verkiezingen met een volledige en vernieuwde lijst waarin alle lagen van de samenleving aan bod komen. We zijn meer dan ooit verspreid over de verschillende deelgemeenten en vertegenwoordigen veel beroepscategorieën: van vakbondssecretaris tot zelfstandige, van ambtenaar tot landschapsarchitect, van dokter tot cultureel werker. Een lijst met veel nieuwe en jonge mensen, met een stevige duw in de rug van ervaren krachten.

Nu de traditionele partijen door de kiezer afgestraft worden wil LEEF! zijn rol opnemen en de inwoners oproepen om te kiezen voor positieve kritische waarden. LEEF! staat voor dossierkennis en werken in de gemeenteraad. LEEF! wil mee besturen om Herzele meer dynamiek te geven, te investeren in mensen in plaats van in bakstenen en een halt toe te roepen aan de wildgroei van appartementen in onze gemeente.

Als enige Herzeelse politieke beweging hebben we ook een lijvig programma.

Hierna gaat  een bio van de belangrijkste kandidaten.

Met de slogan ‘Herzele is van Iedereen’ bieden we een correct alternatief voor al diegenen die denken dat Herzele van henzelf (van ons) is.

Leef! Definitief programma 2024

Jo Van Den Brulle

 

Ik ben Jo, partner van Stefanie en papa  van Berre en Thor. We wonen een 20-tal jaar in Hillegem.

In het dagelijks leven werk ik als teamcoach bij De Lijn in Aalst en Sint-Lievens-Houtem. In mijn vrije tijd ben ik zowat overal al lopend te vinden. Ik ben actief in de Herzeelse loopvereniging en won in 2019 de internationale Ecotrail Race in Madeira. Ik nam deel aan het Europees Kampioenschap Skyrun voor België.

Ik wil mij inzetten voor het behoud van het groene karakter van onze gemeente. Goed onderhoud en uitbouw van trage wegen is hierbij van groot belang. Sociale gelijkheid is in onze huidige samenleving ook iets waar we moeten over waken. Ik vind het belangrijk dat men zich in Herzele veilig kan verplaatsen, via alle mogelijke vervoersmogelijkheden. Het spreekt voor zich dat (te hoge) bebouwing ook voor mij een doorn in het oog is.

 

Fleur Robbrecht

 

Na vier jaar in Herzele te wonen, met een pak internationale reizen achter de rug, ben ik ook vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis in Herzele. Ik voel een sterke betrokkenheid bij onze gemeenschap. Mijn ervaringen met het opvangen van transmigranten in mijn eigen huis en het begeleiden van een familie van vluchtelingen hebben me diep geraakt en maakten me bewust van de uitdagingen waarmee velen van ons te maken hebben. Bij Leef! vind ik de juiste partner in mijn streven naar een sociaal Herzele waar iedereen zich thuis voelt. Samen kunnen we bouwen aan een inclusieve en warme gemeenschap.

 

Sarah Hutse

 

Twintig jaar geleden kwam ik voor een stage terecht in Herzele. Ik bleef hier ‘plakken’ en woon sindsdien samen met mijn partner Filip. Ik engageerde mij eerst als jeugdwerkvrijwilliger en sinds 12 jaar organiseer ik de culturele vrijwilligerswerking van vzw ’t Uilekot. Ik ben bezorgd over de sociale impact die de klimaatverandering op ons zal hebben, maar vooral bij diegene die minder centen hebben. Ik wil ook mee nadenken over hoe we het erfgoed, de vele onbekende pareltjes van Herzele en onze streekproducten meer op de toeristische kaart kunnen zetten. Herzeelse nieuwkomers moeten een vrijwillige ‘buddy’ kunnen krijgen, die hen wegwijs maakt in administratie en culturele activiteiten. Babbelonië, het op een informele manier Nederlands oefenen, moet dringend heropgestart worden. Mijn haar komt recht bij onrecht en machtsmisbruik. Om alles eens los te laten ga ik in de wintermaanden wandelen en zwerfvuil rapen en in de zomer spring ik op de fiets. En ja, ook leuke woordspelingen en gekke bekken trekken zijn mijn ding 😉

Hop, hop, LEEF!

 

 

Marnix Schollaert

 

Ik heb altijd al de drang gehad om op te komen voor een betere wereld voor iedereen en meer in het bijzonder voor zij die, door omstandigheden, wel eens in de problemen komen. Als vakbondsvertegenwoordiger van het ACOD, verdedigde ik tijdens mijn loopbaan mijn collega’s e kwam op voor betere werkomstandigheden en een behoorlijk loon. Voor de Herzelaren wil ik een substantiële toename van het aantal sociale woningen. Er moet meer geïnvesteerd worden in  leefbare en verkeersveilige straten, buurten  en dorpscentra, waarbij hoge appartementengebouwen in het straatbeeld uit den boze zijn.

 

Dirk Buysse

 

Vanuit Gent belande ik aan het begin van deze eeuw in Borsbeke waar ik op de heuvel van Kampen woon. Als landschapsarchitect ligt een goede ordening van de ruimte en zorg voor een groene omgeving me nauw aan het hart. Betaalbaar bouwen op mensenmaat en waardevolle natuur op wandelafstand voor alle inwoners, ook in de dichtbebouwde kernen in het noorden van Herzele, zijn nog grote uitdagingen. Daarnaast moeten landbouw en natuur niet tegen, maar met elkaar werken om samen de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Zorg voor ons landschap, groen in de bebouwde omgeving en natuur voor iedereen vomt een rode draad doorheen mijn leven. Door mijn engagement wil ik een zetje geven, hoe klein ook, om van Herzele voor alle huidige inwoners én voor de toekomstige generaties een gezonde, fijne en gastvrije plek te maken.

 

Karel Van Herreweghe

 

Herzele is een gemeente waar iedereen welkom is! Dat mag je gerust ook letterlijk nemen. Er moeten meer afgescheiden fietspaden komen waar mogelijk. Te dikwijls stoppen of starten die nu aan de rand van de gemeente. Herzele hangt ver achterin het peloton met zijn fietsbeleid. Dat moet beter en veiliger.

Ook de schoolomgevingen moeten anders en veiliger ingericht worden. Een vlag en een likje verf volstaan echt niet. We moeten ouders en kinderen een geruststellende route kunnen aanbieden om naar school te fietsen wanneer ze dat wensen. Fietsstraten vragen ook meer dan gewoon een symbool op de straat schilderen. Mede daarom dient de Groenlaan te worden heringericht. Maak plaats voor de fietser, de voetganger, ruimte voor terrassen, … zodat Herzele weer LEEFt!

 

 

Ruth Soufrriau

 

Na 20 jaar wonen en werken in Brugge/Oostende keerde ik eind 2008 terug naar mijn oorsprong en sloot onze gemeente met een overweldigend gevoel van veilig thuiskomen terug in mijn hart. En wat het nauwst ligt, aan dat hart van mij, niet toevallig als alleenstaande moeder van een puberende tiener, is onze Jeugd. Maar ook sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen, voor iedereen, staan hoog in mijn vaandel. Ik gruwel van onrechtvaardigheid en plat kapitalisme. Ik ben een beetje een creatieve duizendpoot, gedreven en empathisch, en droom van een sociaal en cultureel HEerlijk Herzele.

 

David Depestel

 

Met mijn partner en onze twee kinderen woon ik intussen een tiental jaar in Ressegem. Ik wil ik me inzetten voor een correct en verantwoord bestuur van onze gemeente; voor beleid dat uitgaat van reële noden van de inwoners — alle inwoners — en resoluut voor een toekomst kiest die sociaal, inclusief en duurzaam is. Hulp voor wie het moeilijk heeft, open dialoog over grondgebruik, en veilige wegen zijn daarbij op korte termijn aan de orde, maar ik ben er ook van overtuigd dat op lokaal niveau belangrijke initiatieven kunnen worden genomen om onze planeet leefbaar te houden. De voorstellen van Leef! inzake energie kunnen daarin een grote stap zijn en deskundig beheer van de kleine stukjes natuur die onze gemeente telt gaat me na aan het hart. Ik werk in het hoger kunstonderwijs, en het belang van cultuur staat voor mij buiten kijf. Herzele doet het lang niet slecht op dat gebied, dus laten we dat samen vrijwaren: de toegang tot kunst, literatuur, muziek en kennis verzekeren met een open blik op de wereld.

 

Paul Haustraete

 

Al 37 jaar, woon ik met mijn echtgenote in Herzele (waarvan 35 j in St Lievens Esse). Na omzwervingen in de gemeentelijke milieu- en GECOROraad, kwam ik eerder onverwacht in de gemeenteraad terecht waar ik mij vooral toeleg op milieu, natuur en verkeersveiligheid. Er staan ons heel wat uitdagingen te wachten en professioneel ben ik ook met natuur en landschap bezig. Belangrijke leidraad bij mijn tussenkomsten de voorbije legislatuur was het ‘Regionaal Klimaatplan’ en het ‘Lokaal Energie- en Klimaatplan’. Door voorstellen te doen en samen te werken, wil ik graag komen tot een betere samenleving in alle geledingen. Elke dag fiets ik naar Ronse heen en terug via Trage Wegen wat mij telkens de nodige energie geeft. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn petekind, mijn moestuin en aan wandelingen met onze border collie.

 

Hilde Fonck

 

Ik ben Hildegarde Fonck, 68 jaar en woon al heel mijn leven in Herzele / Borsbeke. Als fervent fietser streef ik naar het behoud van een groen en leefbaar Herzele. Met zeven  kleinkinderen weet ik hoe belangrijk  een verkeersveilige omgeving is. Ik denk hier vooral aan de jongste generatie die op een veilige manier naar school, sport – of hobbyclub moet kunnen gaan. Ik werk als vrijwilliger in de Eco&Fair  winkel in Herzele, zo kan ik mijn zorg voor milieu en eerlijke handel uitdragen. Daarnaast sta ik voor gelijke kansen op gebied van wonen, werk ,cultuur en sport…. Ik kies voor een  transparant beleid dat samenhorigheid versterkt en integratie bevordert.

 

Nele Carlier

 

Tien jaar geleden verliet ik Gent om in Steenhuize te wonen, op zoek naar werk- en ademruimte, en aangetrokken door de inspiratie die in de mooie landschappen rond onze gemeente verscholen ligt.  Ik ben beeldend kunstenaar. Ik schilder en mijn eigen werk toont hoe natuur en omgeving verandert, hoe de tijd verglijdt, zich aanpassend aan de eisen van de maatschappij. Kunst is voor mij zeer belangrijk. In die mate dat ik wat meer cultuuronderwijs op school en meer kunstparticipatie in het leven wens voor iedereen, eigenlijk. Ik geloof zeer sterk dat de aanwezigheid van kunst in het leven, voor makers zowel als voor publiek, onontbeerlijk zijn. Het helpt een mens om zichzelf te leren kennen, te aarden, en de plaats te ontdekken in de maatschappij waar hij zich goed voelt, thuis is. Het werkt verbindend en toont dat er gemeenschappelijke grond is waar we elkaar allemaal kunnen vinden.

 

Filip De Bodt

 

Ik ben gemeenteraadslid sinds 1994. Ik bouw al dertig jaar dossierkennis op rond milieu, ruimtelijke ordening, sociale politiek en de financiën van onze gemeente. Ik heb het in Herzele jaren zien vooruitgaan en heb geleerd dat je ook vanuit de oppositie zaken kan veranderen. De laatste jaren zie ik mijn dorp opnieuw achteruitgaan. Er is geen cent meer in huis om vb bestaande wegen te onderhouden doordat men ingezet heeft op grote prestigeprojecten. Appartementen schieten als paddenstoelen uit de grond en de oude vriendjespolitiek keert terug. De familie van mijn moeder was actief in het verzet tijdens de twee Wereldoorlog en dat is blijven nazinderen: ik zet mij in om mensen die in dit systeem aan kant gezet worden te helpen en probeer ze een alternatief te geven voor het Vlaams Belang, een partij van haat en zonder programma. Mijn broers zijn actief als kok: als ik het even lastig heb moet je mij dus maar in een keuken stoppen en aan het vuur zetten. Verder vind je me wel eens terug in een bos, op een fiets of in een weide. Geef me tussendoor nog een goed boek en ik ben gelukkig.

 

Bart De Durpel

 

Ik ben Bart De Durpel en zal nu voor de vierde maal opkomen met LEEF. Dit kwam vooral door de syndicale en sociale insteek van mijn ouders en omgeving. Het kritisch denken vind ik nog steeds terug in ons programma. Na 41 jaar dienst in de sociale woningen van Brussel ben ik sinds vorig jaar met pensioen. In mijn vrije tijd werk ik graag als vrijwilliger in ’t Uilekot & voor Climaxi. Mijn hobby’s zijn biologisch tuinieren en in de winter vind je mij vooral in de bossen.

 

Michelle Van Impe

 

Herzele is de plek waar ik opgegroeid ben en waaraan ik mooie jeugdherinneringen koester. De molen, de trambaan, de burcht, de velden, vogels, mensen, bomen, kleine wegen en beekjes maakten me als kind, en vandaag nog steeds, blij. Na twaalf jaar in Gent te wonen – waar ik studeerde en werkte als criminoloog en onderzoeker – keerde ik terug naar ‘de roots’. Herzele is veel veranderd. Hoewel ik heel wat positieve dingen zie, maken andere kwesties me bezorgd of zelfs kwaad. De woekerende hoogbouw, ons groen erfgoed en ruimte voor water die verdwijnen onder beton en bakstenen, projectontwikkelaars die van Herzele hun cash cow maken, vergunningen die niet afgeleverd zouden mogen worden, het verkeersinfarct in ons dorp, de toenemende ongelijkheid en ontevredenheid. Het welzijn van mensen, rechtvaardigheid, gelijkheid, transparantie, ruimtelijke ordening, het klimaat en milieu – deze thema’s liggen mij na aan het hart en daar wil ik voor (samen)werken. Momenteel werk ik als hulpverlener in de verslavingszorg van Aalst. Verder kan je me tegenkomen op de trage wegen van Herzele, samen met mijn viervoeter, of in de bergen. Ik kan me verliezen in muziek, lezen en dansen.

 

David Baele

 

Op de vraag van een kameraad een paar dagen geleden: “ga je weer opkomen voor Leef!”, antwoordde ik: tuurlijk! Ik ben kritisch links, ik ben strijdsyndicalist, ik vind dat een mens in een leefbare omgeving moet kunnen leven en ik hou van cultuur. Mooie woorden maar wat betekent dat precies? Kritisch links wil voor mij zeggen dat alle mensen gelijk zijn en gelijk behandeld moeten worden, dat privileges zoals in de feodaliteit of in het kapitalisme waarin we nu zitten op de schop moeten. Maar ook dat de mentaliteit waarmee we opgevoed worden om zulke privileges als normaal te beschouwen in vraag moet gesteld worden. Want ik geloof dat we als mens tot meer, beter en vooral een grotere vorm van geluk in staat zijn. Strijdsyndicalist ben ik beroepsmatig bij het ABVV omdat ik vind dat we die privileges van de hedendaagse adel, die zetelen in de raden van bestuur van de grote bedrijven, niet alleen moeten begrijpen en in vraag stellen maar ook moeten bestrijden. En dat lukt alleen door als werkmens samen een vuist te maken en die adel te laten voelen dat hij zonder ons werk geen rijkdom kan creëren. En die opgebouwde rijkdom dus ook eerlijk moet verdelen in plaats van ze in belastingparadijzen te parkeren of ermee te foefelen en te sjoemelen. In een leefbare omgeving leven is voor mij gewoon logica. Iemand die vandaag niet begrijpt dat we meer groen, gezonde lucht en voedsel nodig hebben, begrijpt niet dat een mens als biologisch wezen zuurstof nodig heeft om te leven. En als terug privileges van de één of de ander dat begrip bemoeilijken wil ik graag en met plezier die privileges bestrijden. Cultuur ten slotte heb je nodig om de schoonheid van ons menselijk bestaan samen te vieren. In mijn geval is dat vooral literatuur en muziek, via dewelke mensen het gevoel hebben samen iets mooi en universeel te ervaren, zich niet geïsoleerd te voelen, zich sterker te voelen om menselijke tegenslagen aan te kunnen en vooral nu te leven! Ben ik dus even blij dat ik in een gemeente woon waar een politieke partij opkomt die aan mijn wereldvisie voldoet!

 

Jonathan Schollaert

 

Ik ben Jonathan, 25 jaar en ik woon in het centrum van Herzele. De reden waarom ik gekozen heb om mij aan te sluiten bij Leef, is omdat ik het belangrijk vind om toe te leven naar een socialere en meer leefbare gemeente met meer groen. Ook is de opkomst van (extreem)rechts is een gevaar voor onze samenleving, het is belangrijk dat links hierop een antwoord kan bieden, en dat we blijven inzetten op verdraagzaamheid en diversiteit. Ook vind ik mobiliteit een belangrijk thema, waar Leef bijvoorbeeld wil inzetten op meer fietspaden. Als hobby speel ik graag muziek, ik kijk graag naar films/series en ik ben een grote voetbalfan.

 

De volledige lijst heb je hier

 

  1. Filip De Bodt, coördinator vzw Climaxi, 61 j (Herzele)
  2. Nele Carlier, kunstenares, 45 j (Steenhuize)
  3. Paul Haustraete, bediende, verantwoordelijke natuuracties, 61 j (Sint-Lievens-Esse)
  4. Jo Van Den Brulle, teamcoach De Lijn en hardloper, 45 j (Hillegem)
  5. Fleur Robbrecht, accountmanager, 42 j(Herzele)
  6. Michelle Van Impe, preventiewerkster, 33 j (Herzele)
  7. David Depestel, beleidsmedewerker hoger kunstonderwijs, 41 j (Ressegem)
  8. Ruth Souffriau, bediende, 52 j (Herzele)
  9. David Baele, vakbondssecretaris ABVV, 42 j (Herzele)
  10. Sarah Hutse, cultureel werker vzw ’t Uilekot, 42 j (Herzele)
  11. Marnix Schollaert, gepensioneerd ambtenaar, 66 j (Herzele)
  12. Katrien Van Rijsselberge, klinisch psychologe, 56 j (Herzele)
  13. Kristof Deprez, zelfstandig schrijnwerker, 54 j (Herzele)
  14. Dirk Buysse, ambtenaar landschapsarchitectuur, 55 j (Borsbeke)
  15. Hans Robeys, labo-bediende, 49 j (Herzele)
  16. Leen Hanssens, gepensioneerd leerkracht, 68 j (Sint-Antelinks)
  17. Jonathan Schollaert, ICT-consultant, 25 j (Herzele)
  18. Suzan De Wilde, zelfstandig monumentenzorger, 33 j (Sint-Lievens-Esse)
  19. Karel Van Herreweghe, gids, 54 j (Sint-Lievens-Esse)
  20. Ria Matthijs, gepensioneerd leerkracht, 69 j (Herzele)
  21. Patrick Erauw, gepensioneerd arbeider, 66 j (Herzele)
  22. Patricia Van Nieuwenborgh, gepensioneerd, 63 j (Herzele)
  23. Hilde Fonck, gepensioneerd leerkracht, 68 j (Borsbeke)
  24. Bart De Durpel, gepensioneerd ambtenaar sociale huisvesting, 64 j (Steenhuize)
  25. Arlette De Lombaert, dokter 69 j (Herzele)