Autovrije Zondag in Zottegem met vijfde rainbow run en andere attracties

In het kader van de Week van de Mobiliteit – elk jaar van 16 tot 22 september – is ook in Zottegem de Autovrije Zondag sinds 2017 een vast evenement geworden. Voor de zesde editie ervan wordt ditmaal echter al afspraak gemaakt op 15 september, een week vroeger dan oorspronkelijk gepland was omdat door het stadsbestuur eerder reeds werd ingestemd met de organisatie van een groot herdenkingsgebeuren op zaterdag 21 en zondag 22 september ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de bevrijding van Zottegem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1944 (meer hierover in een volgend NUUS-artikel).

Komende zondag moet Koning Auto dus van 13 tot 19 uur in het Zottegemse stadscentrum plaats maken voor zowel sportieve als andere activiteiten en attracties. In de Heldenlaan zullen de kinderen zich kunnen uitleven in een mini-pretpark met elektrische karts, een nostalgische kindermolen, een spidertoren, megaspringkastelen en een exclusief touwenparcours. Op de vrijetijdsmarkt die vroeger apart in de Bevegemse Vijvers plaatsvond en die aan zijn elfde editie toe is, zullen lokale verenigingen hun cultuur-, sport-, jeugd- en ander vrijetijdsaanbod voorstellen. Nieuw is een fietsersdoolhof waarbij het kronkelende parcours de behendigheid en oriëntatie van kinderen op de proef stelt. Op een groot podium op de Markt zal men zich kunnen laten verrassen door optredens en demo’s of er zelf creatief aan de slag gaan met een workshop kunstige hoofddeksels door de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst. En voor de hongerigen worden de nodige foodtrucks voorzien.

KLEURRIJKE RAINBOW RUN

Daarnaast staat als voornaamste publiekstrekker – voor de vijfde keer – ook de rainbow run op het programma waarbij de lopers passeren aan 4 of 6 color hotspots (afhankelijk van de gekozen afstand) waar ze kleurpoeder over zich heen krijgen. Vorig jaar zorgden die wolken van kleurpoeder in enkele straten voor onprettige overlast omdat sommige vrijwillige medewerkers bij het gooien van het rode en blauwe kleurpoeder blijkbaar een beetje te enthousiast tekeergingen waardoor het poeder niet alleen op de lopers maar ook bij buurtbewoners op ongewenste plaatsen bleef hangen. Naar ons gesignaleerd werd, vloog rood poeder toen in de Kasteelstraat in woningen en appartementen binnen tot op de bovenverdieping (n.v.d.r.: ditmaal is daar geen color hotspot voorzien) en moest de brandweer ter plaatse komen om het poeder weg te spoelen.

Voor deze ludieke loop wordt ditmaal vanaf 13 uur verzameld aan het autobusstation in de Van Aelbrouckstraat. Na een gezamenlijke opwarming en een eerste kleurensalvo door de brandweer wordt vanaf 14 uur gestart in verschillende golven; de eerste golf is voorbehouden voor mama’s en papa’s met hun kroost. Naar eigen vermogen kunnen de lopers kiezen voor een of meerdere ronde(n) van 2 km of van 3 km, met uiterlijk einde om 16 uur. Een deelnameticket kost 4 euro per persoon (2 euro voor kinderen jonger dan 10 jaar). Terwijl hierover niets meegedeeld wordt in het stadsmagazine ‘Zoveel Zottegem’ noch in het persbericht dat verspreid werd, is de stedelijke website onduidelijk over hoe tickets te verkrijgen zijn. Zo is er sprake van voorverkoop, dan wordt gemeld dat ze enkel online te koop zijn en vervolgens wordt aangeraden een deelnameticket online te kopen in plaats van op de dag zelf (het is niet de eerste keer dat organisatie en improvisatie voor het Zottegemse stadsbestuur synoniemen lijken te zijn, red.). Het parcours van de 2 km- en 3 km-looptocht is terug te vinden via www.zottegem.be/autovrijezondag.