Zwalmgames junior zijn weer aan zet

Volgende week dan is het weer zover.

De Zwalmgames junior komen er aan. Herinner je de knotsgekke proeven zoals een auto voorttrekken, boekentas slingeren, een gigantisch zelfgebouwd vliegtuig lanceren, vliegen met een drone,… Dit jaar gaan we er opnieuw volledig voor! Verschillende teams zullen het tegen elkaar opnemen in een heroïsche strijd naar de felbegeerde Zwalmgames Junior beker op zaterdag 14 september, van 13u00 tot 18u00.

 

De Zwalmgames hebben als missie dat zowel de inwoners van de verschillende dorpen als de dorpen onderling elkaar beter leren kennen. Dat doen de Zwalmgames Junior door in te zetten op samenwerking, creativiteit, plezier en verbondenheid voor, tijdens maar vooral na de games.

Dit is dan ook iets wat vzw Broes in zich draagt.

Zo vertelt Carl Schotsaert mij : “Er werd niet lang over nagedacht om ook met dit sociaal project deel te nemen aan deze editie. vzw Broes heeft een inclusieve werking waarbij ook kinderen met een kwetsbare achtergrond kunnen deelnemen aan heel wat leuke activiteiten zoals deze Zwalmgames”.

Een vleugje historiek

De kiem van de Zwalmgames vinden we terug in de jaren 70 toen het “spel zonder grenzen” tussen de 12 dorpen van Zwalm de strijd deed losbarsten, maar ook het feest.

Sinds 2012 hebben de Zwalmgames als missie zowel de inwoners van de verschillende dorpen als de dorpen onderling elkaar beter te leren kennen. Dat doen de Zwalmgames met olympische strijd, creativiteit, plezier, pot en pint en verbondenheid. Die dag, om de vier jaar, in een olympisch jaar, nemen de dorpen van Zwalm het in allerlei opdrachten en uitdagingen tegen elkaar op. De opdrachten bestaan uit een mix van verschillende proeven waar sportiviteit, kracht, inzicht, handigheid, intelligentie en kennis aan bod komen. Een gezonde mix van interessante proeven en ludieke opdrachten met een knipoog naar de oude volksspelen. Wie bij het begin van de spelen, ’s morgens, al naar het strijdtoneel afzakt, is ook getuige van de spectaculaire openingsceremonie.

Aan de samenstelling van de dorpsteams gaat een gemeenschapsvormend traject vooraf, gecoördineerd door de gemeente. Elk dorp zoekt trekkers en duwers en dient daarbij rekening te houden met tal van criteria.

Geen Zwalmgames zonder supporters. De bewoners van alle dorpen worden opgeroepen om op de dag van de strijd te komen supporteren om hun dorp naar de overwinning te schreeuwen.

Voor de editie van 2016 werd bijvoorbeeld een strijdlied opgenomen.

Zowel in 2012 als in 2016 toonde het team van Roborst zich de terechte winnaar.

We kregen deze zomer reeds enkele opdrachten door om ons voor te bereiden op de games.

Het thema dit jaar is “Kermis”.

De kinderen gingen reeds aan de slag om materiaal te verzamelen voor de dag zelf, een optocht voor te bereiden met dansen allerlei surprise-acts. En of ze er zin in hebben bij vzw Broes! Eén van de opdrachten is ook om in de media te verschijnen met de voorbereidingen. Bij deze heeft het Nuus ook weer zijn steentje bijgedragen aan deze spannende wedstrijd.

Wist je dat je ook héél erg welkom bent op de Zwalmgames Junior om te supporteren?

Schreeuw je favoriet team naar de overwinning en geniet mee van een onvergetelijke namiddag
Doorlopend: randanimatie voor kinderen vanaf 2 jaar, foodtrucks en nazomerbar. Ook als toeschouwer krijg je de kans om te proeven van enkele unieke games.
Iedereen op post zou ik durven zeggen