Lezersbrief over vzw Moskee Zottegem

Een lezersbrief naar aanleiding van de oprichting van vzw Moskee Zottegem zoals NUUS eerder deze week heeft bekendgemaakt:

België is de bakermat van het surrealisme, een kunststroming van de jaren 20 van de 20ste eeuw. René Magritte, geboren in Lessen, hier niet zo ver vandaan, is een van de bekendste schilders van die stroming. Wie kent niet zijn schilderij van een pijp met daaronder de titel “ceci n’est pas une pipe” ? Hij wou aantonen dat zelfs een realistische tekening van een pijp nog altijd geen echte fysieke pijp is, maar slechts een vodje papier.

In Zottegem wekten we het surrealisme deze week  terug tot leven. Ons aller lievelingsblad, de lokale onlinekrant ‘Nuus’, maakte bekend dat 3 mannen, waaronder eentje die in Wetteren woont, een VZW opgericht hadden met de naam ‘Moskee Zottegem’. Althans, dit stond in het ‘Belgisch Staatsblad’.

En ’t kot was te klein : heel facebook en omstreken liep te wapen tegen die moskee. Dit kon en mocht toch niet waar zijn wegens te veel overlast. En dan nog in de wijk Bevegem, een wijk die al geplaagd wordt door veel verkeer en andere problemen. Wat hadden ‘die politiekers’ nu weer goedgekeurd zonder inspraak van de buurtbewoners ?

Tot er ene snuggeren opmerkte dat iedereen een VZW kan oprichten. Dat dit eigenlijk maar een formaliteit is waar je 2 of 3 man voor nodig hebt, die een papiertje tekenen. Een vodje papier dus. En dat ‘de politiekers’ daar niets mee te maken hadden.

Kortom : geen echte moskee van steen en beton met echte imams en gelovigen erin. Geen echte verkeersoverlast. Maar een vodje papier. Magritte kon het niet beter verzonnen hebben.

Voor de oprichting van een echte moskee moet er eerst een omgevingsvergunning (bouwvergunning) aangevraagd worden. Dat moet via de stad passeren. Maar daar wisten ze van niets. Niets aangevraagd dus. En voor de erkenning van diezelfde moskee moet daarenboven een zware procedure gevolgd worden via de Vlaamse Overheid, met weer een advies van de stad. Echter ook niets aangevraagd. De lokale burgermeesteres zag  zich genoodzaakt in de krant Het Laatste Nieuws te verklaren dat heel het gerucht van die moskee om een “kwakkel van de zuiverste soort” ging. Iets minder poëtisch dan de verwoordingen van Magritte, maar daarom niet minder duidelijk.

Maar, vroegen velen zich af, “wat als er echt eens een aanvraag zou ingediend worden om een moskee op te richten in een woonwijk ? En wij dat niet willen. Wie zal dan aan onze kant staan ? Hoe weten we zeker dat de op 13 oktober te verkiezen gemeenteraadsleden niet iets anders ondersteunen dan wij willen ?”

Beetje voorbarig, maar niettemin een pertinente vraag.

Alvast Marnic De Clercq, lijsttrekker van onze partij ‘Positief Zottegem’ laat daarover op zijn facebookpagina niets aan de onduidelijkheid over en schreef op 12/09/2024 :

“Mijn telefoon staat niet stil. Mensen willen mijn standpunt kennen omtrent de zogezegde komst van een moskee.

Een vzw is opgericht. Dat is een feit.

Een moskee vergunnen is mijn inziens onderworpen aan heel wat strenge voorwaarden.

Moest er een aanvraag tot vergunning komen dan zal ik mij daar sowieso tegen verzetten met alle beschikbare middelen.”

En hij voegde er later aan toe : “wat we nu kunnen missen als kiespijn is verdere polarisatie. In plaats van dat iedereen op zichzelf terugplooit in het eigen gelijk en eigen geloof en bang is voor de ander, moeten we buurtfeesten organiseren, waar iedereen zijn oude en nieuwe buren leert kennen en vertrouwen. In plaats van elkaar op facebook te zitten afkakken, omhels ik liever mijn nieuwe buurvrouw eens in ’t echt op een buurtfeestje. Ongeacht wat haar geloof is.”

Geef hem maar eens ongelijk, onzen Marnic. Van mij mag hij burgemeester worden.

Positief Zottegem, steeds aan uw kant !

Jan Heytens, Positief Zottegem, plaats 26.

Lees ook