Bewoners dagvaarden Belgische staat voor onwettig, ministerieel besluit om Kazerne in Schendelbeke te bouwen en eisen dwangsommen

Schendelbeke/Idegem. Verschillende bewoners van Schendelbeke en Idegem, waaronder Herman Herpelinck, dagvaarden de Belgische staat wegens het onwettig, ministerieel besluit van 20 juli 2022 om in Schendelbeke een kazerne in te planten. Zolang er geen gerechtelijke beslissing is genomen, mag er geen initiatief worden ontwikkeld voor de ontwikkeling van de kazerne op straffe van een dwangsom van €25.000 per verzoeker. Althans dat vragen de initiatiefnemers.

Johan Verbruggen en Herman Herpelinck

Dwangsom van €25.000
Enkele inwoners van Schendelbeke en Idegem dagvaarden de Belgische staat voor de rechtbank om de beslissing van de ministerraad om een tweetalige kazerne in Geraardsbergen te vestigen, nietig te verklaren. De zaak wordt op donderdag 26 september bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Oost-Vlaanderen ingeleid. ‘De dagvaarding werd bezorgd aan de eerste minister, de minister van defensie en de stad Geraardsbergen’, geeft Herman Herpelinck mee.

Aan de Belgische staat wordt een symbolische schadevergoeding van €1 gevraagd. Intussen moet er gewacht worden op de uitspraak van de burgerlijke rechtbank. Als er intussen dan toch een beslissing wordt genomen om de kazerne te bouwen, wordt er een dwangsom van €25.000 per verzoeker gevraagd. De stad Geraardsbergen moet zich ondertussen van elk initiatief onthouden.

Daarenboven kunnen de burgers die zich door de komst van de kazerne benadeeld voelen, nog intekenen op de gerechtelijke procedure. Verschillende buurtbewoners – die mogelijks de kazerne achter hun eigendom dreigen te zien opdoemen – hebben zich al geëngageerd om in de procedure te stappen. Het actiecomité Red De Godsbergkouter vzw heeft ‘een oorlogskas’ aangelegd om de gerechtskosten te betalen.

Intrekken ministerieel besluit
Op 20 juli 2022 besliste de Minsterraad om het Kwartier van de Toekomst Noord – gezien de ligging en het wervingspotentieel – te lokaliseren in Geraardsbergen, op voorwaarde dat de bouwkost – inclusief de terreinen – binnen de toegekende basisenveloppe van de begroting van Defensie werd ingeschreven. ‘De kazerne moet eerst op de begroting worden ingeschreven, wat niet het geval is’, weet Herman Herpelinck.

Aanvankelijk kreeg Herman Herpelinck geen inzage in de desbetreffende nota van Defensie omdat de aanvraag niet zou ressorteren onder de openbaarheid van bestuur. Na een klacht werd het document dan toch vrijgegeven.

Verschillende bewoners rond de Godsbergkouter laten het er niet bij en roepen een persoonlijk belang in om de Belgische staat de dagvaarden. Door de komst van de kazerne vermindert hun eigendom in waarde. De relatieve waardevermindering wordt door experten op 15 tot 20% geschat.

De initiatiefnemers wijzen er ook nog op dat er tot nu toe nog geen enkele studie is verricht wat betreft de milieueffecten, de haalbaarheid en de impact van de kazerne op de omgeving, de bevolking en het verkeer. Bovendien wijzen de initiatiefnemers erop dat Ursel even goede troeven heeft dan Geraardsbergen om een kazerne op te trekken.

De initiatiefnemers gaan door tot het ministerieel besluit van 20 juli 2022 wordt ingetrokken. ‘Dan is er pas zekerheid dat de kazerne er niet komt’, besluit Herman Herpelinck.

Julien Borremans