Erik Leirens verlaat ontgoocheld UP en stopt definitief met de politiek

Schendelbeke. Na onenigheid binnen de burgerlijst UP, heeft Erik Leirens beslist om zich van de lijst voor de gemeenteraad terug te trekken en definitief met de politiek te stoppen. Erik Leirens was van de N-VA naar de burgerlijst UP overgestapt. Hij kon zich niet vinden in het standpunt van de Vlaams-nationalisten omtrent de kazerne. Bij Up kreeg hij de twaalfde plaats op de lijst.

Aanvankelijk voelde Erik Leirens zich thuis op de nieuwe lokale lijst. ‘Met UP wilden we in onze stad terug nieuw leven inblazen. Met mijn slogan ‘Meer inspraak voor de burgers’ had ik het gevoel thuis te zijn in deze lokale partij, maar er bleek een giftig addertje onder het gras te zitten’, aldus Erik Leirens.

Leirens kreeg kritiek van één van de sterkhouders van UP op de manier hoe hij campagne voerde. ‘Daardoor ontstond er een toxische sfeer binnen UP’, verklaart de schendelbekenaar. ‘Zonder mijn medeweten werden verschillende borden en affiches verwijderd. Een hoogoplopende ruzie vormde de spreekwoordelijke druppel. Op die manier wil ik niet verder aan politiek doen.’

Erik Leirens drukt ook zijn spijt uit dat het zo is gelopen. ‘Intussen had ik met heel wat kandidaten een vriendschappelijke band opgebouwd. Ik vind het jammer dat het zo moest lopen.’ De gedreven Schendelbekenaar kan zijn ontgoocheling amper de baas en stopt dan ook definitief met de politiek.

Begin dit jaar verliet Erik Leirens de N-VA omdat hij zich niet kon vinden in de standpunten van de lokale afdeling over de kazerne. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond hij op de 14de plaats en behaalde hij 219 voorkeurstemmen. Nu stop ook abrupt zijn verhaal binnen UP.

Jens Rottiers reageert
Jens Rottiers – lijsttrekker van UP – ontkent ten stelligste dat er een toxische sfeer bij UP heerst. ‘Eric voer een eigen koers en gleed steeds verder af van de consensus van de partij. Erik werd hierop enkele keren aangesproken, echter zonder aanpassing van zijn kant. Uiteindelijk werd in onderling overleg beslist om uit elkaar te gaan. Menselijk is er tussen Erik en ons niets gebroken. We hebben hem sinds zijn politiek afscheid reeds enkele malen gehoord. Voor het engagement van Erik hebben we het grootste respect.’

Julien Borremans