Proef veel lekkers en ontdek erfgoed op recreatieve fietstocht ‘Toeren bij de boeren’

Schepen voor Land- en Tuinbouw Els De Turck en Etienne De Mûelenaere, voorzitter Land – en Tuinbouwraad, hebben in Stokerij Van Damme met veel enthousiasme de fietstocht ‘Toeren bij de Boeren’ voorgesteld. De tocht staat dit jaar in het teken van landbouw en cultuur. De Land- en Tuinbouwraad, geruggensteund door Landelijke Gilden Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem en gemeente Oosterzele, verwacht op zondag 22 september op de elfde editie van ‘Toeren bij de Boeren’ honderden deelnemers, die op elke stopplaats mogen proeven van producten van een lokale producent en tevens kunnen kennis maken met Oosterzeels erfgoed. Een mooi initiatief om de lokale handel te betrekken bij de organisatie. Heerlijk toch, proevers uit ons eigenste Oosterzele. De Land – en Tuinbouwraad houdt vast aan zijn gedegen succesformule.

Het blijft ‘Toeren bij de boeren’, maar toch ook ‘gluren naar ons eigenste erfgoed’. Voorwaar een fijne activiteit begin herfstperiode. Tot rust komen in het landelijke Oosterzele, de broodnodige zuurstof opslaan voor lichaam en geest, je zal merken dat er op de verkwikkende fietstocht ‘Toeren bij de boeren’ veel te ontdekken valt. Het erfgoed getuigt van een gebied waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur.
‘Never change a winning team’, speechte schepen Els De Turck. ‘Ik koester ’toeren bij de boeren, ik ben er heel trots op (de landbouwersdochter is ook trots op haar roots), we willen de landbouw dichter bij de mensen brengen, met hart en ziel beoefenen de landbouwers hun stiel, een ‘mooie’ stiel maar met veel risico’s en verantwoordelijkheid’. Het belangrijkste zijn de boeren, het is en blijft ‘Toeren bij de Boeren’, zei schepen De Turck die de belangen van de landbouw blijft verdedigen als een leeuw. Voorzitter Land – en Tuinbouwraad Etienne De Mûelenaere had woorden van lof voor Landelijke Gilden Oosterzele, Scheldewindeke, Balegem, het gemeentebestuur, de secretaresse en alle medewerkers van de Land – en Tuinbouwraad.
Erfgoedparels
 
Tijdens de fietstocht (ongeveer 30 km) zijn er ook erfgoedparels te ontdekken. De route slingert langs de bunker in de Wulgenstraat, het wachtbekken, de Duivelskapelweg, Stokerij Van Damme en Natuurbronnen Ginstberg, waar de productie zal draaien. En wie weet wat de Land- en Tuinbouwraad’ nog in petto heeft. ‘Toeren bij de Boeren’ wordt dus heel ontspannend én leerrijk.
Je kan starten tussen 9 u 30 en 10 u 30 bij de familie Elaut – Mortier, Heistraat 93 in Oosterzele. Vanaf 10 u ben je welkom in het Melkveebedrijf Michaël Lemaire (Westremdries, 19, Westrem). En leuk meegenomen, vanaf 11 u treedt  de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans op in het Erfgoedhuis (Sint – Antoniusplein 10, Moortsele) en kan je ook vanaf 11 u terecht bij de firma Natuurbronnen Ginstberg (Van Thorenbrughlaan 21, Scheldewindeke). Vanaf 12 u 30 wordt Stokerij Van Damme (Issegem, 4, Balegem) the place to be. ‘Den Balegemsen’ zal je smaken. Vanaf 13 u 30 tot 15 u wordt je met côte a l’os of zalmfilet en dessert culinair verwend bij de Familie Elaut – Mortier (Heistraat 93, Oosterzele). Deelnemen kost 25 euro, kinderen – 12 jaar 15 euro. Een prikje als je ons vraagt. Een absolute aanrader. Neem deel aan dit ronduit schitterend programma.
Tot en met woensdag 18 september kan je inschrijven via rekening van de Land – en Tuinbouwraad BE51 7370 2383 4862, met duidelijke vermelding kind of volwassenen en keuze voor côte à l’os of zalm.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).