VIDEO – Samenscholingsverbod en doorgedreven identiteitscontroles stationsbuurt Zottegem. Burgemeester De Both grijpt in na nieuwe vechtpartij

Na een nieuwe, massale vechtpartij heeft Zottegems burgemeester Evelien De Both (N-VA) bij burgemeestersbesluit een samenscholingsverbod ingevoerd in de stationsbuurt van Zottegem en ook doorgedreven identiteitscontroles.

De feiten speelden zich vorige week woensdag af. Beelden van de vechtpartij deden de ronde via de sociale media (zie link en foto’s) en veroorzaakten veel verontwaardiging. Er is te zien hoe jongeren met elkaar op de vuist gaan aan de ingang van het station, in de stationstunnel en ook op een perron. Omdat er zo veel betrokkenen waren had de politie alle moeite om de gemoederen te bedaren.

“Het incident ging oorspronkelijk om een vechtpartij tussen twee meisjes en is uit de hand gelopen toen andere jongeren erbij betrokken raakten”, vertelt burgemeester De Both. “Na de vorige vechtpartijen (lees hierover meer via deze link) is de politie tegenwoordig zeer aanwezig in de stationsbuurt en hierdoor kan bij een incident snel ingegrepen worden. Dat is in de geval gebeurd, waarvoor dank aan ons korps. Omdat het veiligheidsgevoel van pendelaars, jongeren en de Zottegemnaar in het algemeen mijn topprioriteit is, voer ik enkele bijkomende bestuurlijke maatregelen in. Ik heb na deze nieuwe vechtpartij om bij burgemeestersbesluit een samenscholingsverbod uit te vaardigen voor een maand en ook beslist tot doorgedreven identiteitscontroles. Dat laatste betekent dat anders dan gewoonlijk het geval is, agenten ook zonder specifieke redenen tot een identiteitscontrole kunnen overgaan. We zetten al enkele jaren sterk in op de veiligheid van de stationsomgeving. Er werden camera’s geplaatst en plaatsverboden opgelegd. In mei werd beslist dat de politie na schooltijd aanwezig zou zijn in het station, een maatregel die sinds de start van het nieuwe schooljaar opnieuw ingevoerd werd. De ingrepen die we al uitvoerden, hebben absoluut hun effect. We moeten echter durven evalueren en de situatie herbekijken wanneer het nodig is. Ik geloof dat deze maatregelen gepast zijn en we zien erop toe dat de bestuurlijke maatregelen gehandhaafd worden.”