Parket OVL waarschuwt voor grote stijging aantal feiten van helpdeskfraude

Oost-Vlaanderen/Geraardsbergen. Op 29 augustus gebeurden opnieuw feiten van helpdeskfraude. Deze keer was het slachtoffer een 77-jarige vrouw uit Merelbeke. Opnieuw dezelfde werkwijze, zoals bij vele bekende feiten, die het parket Oost-Vlaanderen alleen maar ziet toenemen.

De feiten starten met een telefoontje van iemand die zich voordoet als “medewerker van een bank” of van de “politie”. De oplichter meldt dat er fraude werd vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Het vertrouwen van het slachtoffer wordt gewonnen zodat ook de pincode meegegeven wordt. Kort daarop meldt zich iemand aan de deur die de bankkaart meeneemt en het slachtoffer geruststelt dat ze morgen een nieuwe bankkaart zal ontvangen.

Het slachtoffer belde onmiddellijk Cardstop, maar helaas te laat. Daarop deed het slachtoffer melding bij de lokale politie die snel te hulp kwam. Na grondig en gericht onderzoek door de politiediensten konden de daders snel gevat worden.

Ditmaal zijn de verdachten, twee jonge vrouwen van 19 en 20 jaar uit het Gentse, die aan de haal gingen met 650 euro. De verdachten zouden ook in aanmerking komen voor het plegen van gelijkaardige feiten.

Beiden werden ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent voor oplichting en diefstal met geweld. De onderzoeksrechter besliste dan ook de twee vrouwen aan te houden. Vandaag verschenen ze voor de raadkamer die hun aanhouding handhaafde. Ze blijven dus voorlopig in hechtenis.

Het parket OVL wenst nogmaals een oproep te doen om alert te zijn voor dergelijke praktijken. Hun doelwit is in de meeste gevallen de oudere en kwetsbare generatie in onze maatschappij. Ter bescherming van hen, willen we dan ook beroep doen op familie, naaste vrienden, buren om hier genoeg over te communiceren met de ouderen in hun omgeving en de gevaren van deze feiten te benadrukken!

OPGELET: Een echte bankbediende zal je nooit opbellen met de vraag om dringend bij je langs te komen naar aanleiding van een fraudegeval op je rekening. Daarenboven zal hij/zij je ook nooit overhalen om je waardevolle spullen mee te geven want zij komen nooit aan huis om je bankkaart of andere spullen op te halen. Dat is dus altijd fraude!