©Sophie Richez - Stadhuis Ninove

Stad Ninove koopt grondpercelen in Nederhasselt en Outer

De Ninoofse gemeenteraad keurde de aankoop goed van grondpercelen in Nederhasselt en Lebeke (Outer). De percelen zullen ingezet worden om water te bufferen en zo wateroverlast in de aanpalende straten tegen te gaan. De stad onderzoekt ook of de zones in de toekomst nog een extra invulling kunnen krijgen.

Eind 2023 keurde de gemeenteraad het hemelwater- en droogteplan goed voor de stad (www.ninove.be/hemelwater-en-droogteplan). In dat plan worden actiepunten opgesomd die ervoor moeten zorgen dat Ninove nog beter bestand is tegen periodes van hevige regenval en lange droogte. De aankoop van 2 percelen achter de kerk in Lebeke (Outer) past binnen die strategie. Uit onderzoek bleek namelijk dat beide gronden cruciaal zijn bij de aanpak van de wateroverlastproblematiek in dit gehucht. De stad bespreekt met de Provincie Oost-Vlaanderen de aanleg van een bufferbekken op deze percelen. Daarnaast wordt ook gekeken of de zone nog een extra functie kan krijgen en bijvoorbeeld deels kan ingezet worden als parking, zodat de parkeerdruk in de buurt omlaag kan.

De gronden in Nederhasselt liggen naast stedelijke basisschool De Hazelaar. Ook die percelen koopt de stad voor wateropvang (van regenwater). Gezien de strategische ligging, naast de school, gaat de stad ook hier na of de zone gebruikt kan worden voor parking. Dit zou de veiligheid voor kinderen, (groot)ouders en leerkrachten aanzienlijk verhogen.