Melle / Gontrode Unieke kunsttentoonstelling Elsa Vervaene en Jos Verdegem in de kerk van Gontrode

Tentoonstelling: 21 september tot en met 6 oktober, op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

Willem Elias, curator van de expo Elsa Vervaene en Jos Verdegem

Vanaf 21 september kunnen kunstliefhebbers het werk van de Melse kunstenares Elsa Vervaene tijdelijk bewonderen in Rookerk. De werken werden zorgvuldig uit gekozen door curator Willen Elias en werden speciaal voor de tentoonstelling overgebracht uit Parijs en werden nooit eerder in België tentoongesteld.

Elsa (1915-2016) was een Vlaamse kunstenaar, geboren te Melle. Elsa Vervaene was de dochter van een Melse tuinbouwersfamilie, naar wie het ‘Vervaenehof’ is vernoemd. Ze was een begenadigd schilder die enigszins in de schaduw van haar eerste man en leermeester Jos Verdegem stond . Haar werk evolueerde van tekeningen en portretten over landschappen tot abstracte doeken, met later ook geometrische vormen.

 

Aan de Kunstacademie in Gent ontmoette ze haar leermeester en eerste echtgenoot Jos Verdegem. Na de oorlog leerde ze de Franse kunstfilosoof Henri Maldiney kennen. Haar relatie met Verdegem was op dat moment al stukgelopen en wanneer Maldiney in 1955 als hoogleraar wordt aangesteld in Lyon, volgt ze hem. De twee vestigen zich in Lyon en trouwen na het overlijden van Verdegem in 1957.
Elsa schilderde zowel portretten en landschappen als stillevens, bloemen en figuren. In de loop van haar leven maakte haar stijl een grote evolutie door. De tentoongestelde werken komen voor de tentoonstelling tijdelijk over uit Parijs en werden nooit eerder tentoongesteld in België.