Leen Lambert (DITO Vzw), schepen Orville Cottenie, Hubert Van De Sype (seniorenraad) en Sylvianne De Sutter (lokale economie) aan het hellende vlak aan de Oxfam winkel in Scheldewindeke

Oosterzele toegankelijke gemeente

Samenwerking gemeente Oosterzele en Dito vzwIn september 2023 sloot Gemeente Oosterzele een samenwerkingsovereenkomst met Dito vzw om met subsidies van de gemeente Oosterzeelse handels- en horecazakentoegankelijker te maken voor personen met een beperkte mobiliteit door de aankoop of installatie van permanente of wegneembare hellende of bellende vlakken. De gemeente neemt de kosten van het hellend vlak op zich. Dito vzw zorgt voor de offerte en de installatie.
Hellend vlak
Voor mensen met een beperkte mobiliteit is het niet altijd gemakkelijk om een handels- of horecazaak binnen te gaan omdat er vaak een fysieke drempel is. Daarom engageert gemeente Oosterzele zich om in samenwerking met Dito vzw (een vereniging voor personen met een handicap of chronische ziekte) een wegneembaar hellend rijvlak bij de lokale handelaars te installeren.
Bellend vlak
Aan de deur van de handelszaak wordt op zithoogte een bel bevestigd met daarnaast een herkenbaar logo. Als iemand met beperkte mobiliteit op de bel drukt, plaats de uitbater van de handelszaak een wegneembaar hellend oprijvlak om de drempel te overbruggen. Na gebruik kan de handelaar het vlak gemakkelijk opbergen.
Project
Tijdens de projectmatige samenwerking van 2 jaar geven beide partners de toegankelijkheid van lokale handelszaken een boost. Het project dient ook als kiem om na de projectperiode duurzaam te blijven inzetten op toegankelijkheid in de gemeente. Een eerste screening van handelszaken gebeurde al in 2023 in deelgemeenten Oosterzele
en Scheldewindeke.
Bij deze handelszaken werd al een hellend vlak geïnstalleerd:
• Café salamander
• Sante-Baetiek
• tfotoateljee
• Resto MarJou
• Oxfam Wereldwinkel
• Slagerij Gunther en Wendy
• June (koffie- en ijssalon)
Voor Slagerij Vervust is het hellend vlak besteld.
In oktober 2024 trekt Dito vzw samen met de stuurgroep en de ambtenaar Lokale Economie
naar Landskouter, Gijzenzele en Moortsele om meer ondernemers te overtuigen een
hellend vlak bij hun zaak te installeren.

Handelaren die aan het project willen deelnemen kunnen contact opnemen met Dito (leen.lambert@ditovzw.be)