Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vond op 3 september 1944 de bevrijding van Zottegem (en Zuid-Oost-Vlaanderen) plaats. Spijtig genoeg kwam het daarbij eerst ook nog door een samenloop van omstandigheden aan de Luchtbal (kruispunt Meerlaan/Hoogstraat) tot een dodelijke confrontatie tussen de Engelse bevrijders en een kleine Duitse colonne, die het leven kostte aan zestien Duitse soldaten maar ook vijf Zottegemse burgerslachtoffers maakte: André Baele, Pelagie De Clercq, Yvonne De Looze, Lucienne De Zotter en Louis Steurbaut. In een organisatie van de Oud-strijders- en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem wordt de 80ste verjaardag van deze bevrijding in het komende weekend herdacht met een tweedaags evenement en een zowel gevarieerd als educatief programma. Hierna een overzicht van de verschillende activiteiten, allemaal met gratis toegang:
OP ZATERDAG 21 SEPTEMBER:
- om 14 uur gebeurt, gepaard gaande met een eresaluut van drie schoten, op het Directeursplein (binnenkoer) van het Collegium de her-inhuldiging van een gedenkplaat ter nagedachtenis van Jules Lootens en André Baele, twee bekende Zottegemse oorlogsslachtoffers.
- om 16 uur wordt door een 60-tal re-enactors de Slag van de Luchtbal nagespeeld op de weide aan het voetbalveld van RC Strijpen. Duitse en geallieerde troepen nemen het daarbij tegen elkaar op in een historisch en waarheidsgetrouw gevecht (toegang te voet of per fiets via de Lijsterkouter/Sint-Andriessteenweg, Hagelenberg of Veldstraat).
- om 20 uur verzorgt de Colby Bigband een gratis Vredesconcert in het Egmontpark. Samen met twee solisten brengt de band muziek uit de jaren ’40 en nummers van o.a. Glenn Miller, Vera Lynn, The Andrews Sisters, Marlene Dietrich.
OP ZONDAG 22 SEPTEMBER:
- om 10 uur vertrekt vanuit de Beislovenstraat een kolonne van WO II-oldtimers voor een rondrit van 44 km door Zottegem (gedetailleerde route in een volgend NUUS-artikel).
- om 14 uur is er een fly-over van een verkenningsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij wordt een simulatie uitgevoerd door Duitse troepen die het vliegtuig onder vuur nemen met een Flak-kanon (afkorting van Flugabwehrkanone, benaming voor het Duitse luchtafweergeschut) met blank munitie.
- om 16 uur wordt aan het voetbalveld van Strijpen de Slag van de Luchtbal een tweede keer nagespeeld (zie zaterdagprogramma).
DOORLOPEND:
- Het hele weekend – vandaag vrijdag van 17 tot 24 uur, morgen zaterdag van 10 tot 24 uur en zondag van 10 tot 20 uur – kan men in het Egmontpark een soldatenkamp bezoeken. Zowel Duitse als geallieerde soldaten slaan er hun tenten op en laten zien hoe het leven aan het front er 80 jaar geleden uitzag.
- Naar aanleiding van dit herdenkingsweekend is ook een tentoonstelling in de raadzaal van het stadhuis op de Markt ingericht, met de medewerking van het Centrum voor Streekgeschiedenis. De expo laat unieke stukken en foto’s, documenten en teksten zien omtrent de bevrijding van Zottegem en is tot eind deze maand september vrij toegankelijk van maandag tot zaterdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
- In het Egmontpark is ook een WO II-café voorzien. Zowel bij een bezoek aan het soldatenkamp als tijdens het concert op zaterdagavond zal aan deze drankstand onder meer een (blond of bruin) biertje kunnen geproefd worden dat de Oud-Strijders- en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding liet brouwen bij een lokale brouwer en dat de toepasselijke naam ‘Bevrijdingsbier’ kreeg.
VERKEERSMAATREGELEN
Omwille van dit herdenkingsevenement geldt er een parkeerverbod vanaf vandaag vrijdag 20 september om 11 uur tot zondag 22 september om 24 uur op de parkings aan het Kasteel van Egmont (kant D. Van Den Bosschestraat en kant Meersstraat/Leirensweg; beide volledig) alsook op de onderste twee gedeelten van de parking aan De Muze. Van zaterdag 21 september om 8 uur tot zondag 22 september om 20 uur mag er ook niet geparkeerd worden in de Lijsterkouter en Hagelenberg. Ook zijn de Lijsterkouter en Hagelenberg op zaterdag tussen 16 en 17 uur en op zondag tussen 14 en 15 uur niet toegankelijk vanuit respectievelijk de Sint-Andriessteenweg en de Veldstraat.