“Strapdag” was weerom een groot succes bij de Lierdse scholen.

Vrijdag 20 september 2024 ging de 18de editie van Strapdag (Samen stappen en trappen voor het klimaat” door.

Strapdag is de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen en Brussel die traditioneel doorgaat op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit. De campagne wil benadrukken dat duurzaam verplaatsen leuk, gezond, goed voor het milieu en vooral laagdrempelig is.

𝐎𝐩 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐝𝐚𝐠 𝐬𝐭𝐚𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐭𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐝𝐮𝐢𝐳𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥.

De auto blijft aan de kant met een aangename, rustige schoolomgeving tot gevolg.

Naast de impact op de schoolomgeving, is het bewezen dat beweging positieve effecten op het fysiek en mentaal welzijn heeft. Kinderen zitten fris en met een betere concentratie in de klas.

Ook de Lierdse scholen Vrije Basisschool Sint-Vincent Deftinge, Basisschool De Kei en Gemeentelijke kleuterschool ’t kapoentje deden mee.

Wie te voet of met de fiets naar school kwam werd aan de schoolpoort door de gemeente met een gezonde snack getrakteerd en aangemoedigd om dit zoveel als mogelijk te doen.

In VBS Deftinge werd een fietsparcours opgezet op de parking en de ganse dag stond er in het teken van stappen en trappen. Zo vertrok er een groep per fiets vanuit VBS Deftinge naar het maïsdoolhof en werden de benen ’s morgens los gemaakt op het Straplied.

De kleuters van het Kapoentje verzamelden massaal aan het Sint Jansplein te Hemelveerdegem om dan onder begeleiding van juffen en ouders naar school te stappen of te trappen.

Door de vele enthousiaste trappers en stappers die aan de drie Lierdse scholen gespot werden was deze dag een gezonde en geslaagde strapdag.

foto’s: Jeugddienst Lierde