Boekvoorstelling ‘Tweede Wereldoorlog in Herzele’ in 125-jarig Café De Paling

Op dinsdag 26 september nodigt De Lezende Paling iedereen uit voor de boekvoorstelling van Tweede Wereldoorlog in Herzele, geschreven door Dirk Van Melkebeke. De voorstelling vindt plaats om 20.00 uur in Café De Paling, een volkscafé dat dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert.

Café De Paling is al meer dan een eeuw een vaste waarde in Sint-Lievens-Esse en omgeving. Het café is een typische volksplek waar generaties samenkomen, verhalen uitwisselen en de lokale cultuur levend houden. Dit maakt het de perfecte locatie voor de voorstelling van een boek dat gewijd is aan de lokale geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een boeiend werk over de oorlogsjaren

Dirk Van Melkebeke schreef het boek in samenwerking met de Herzeelse heemkundige kring De Hellebaard. “Tweede Wereldoorlog in Herzele” biedt een uitgebreide blik op de gebeurtenissen in en rond Herzele tijdens de oorlogsjaren. In twaalf hoofdstukken worden thema’s als militaire bezetting, het verzet, voedseltekorten en het dagelijkse leven besproken. Van Melkebeke gaat zelfs moeilijke onderwerpen, zoals collaboratie, niet uit de weg. Het boek is geen droog historisch verslag, maar biedt een menselijke kijk op de impact van de oorlog op de lokale bevolking.

Een van de hoogtepunten van het boek is de verzameling van 40 interviews met inwoners van Herzele die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Deze getuigenissen geven een levendig beeld van hoe de mensen de oorlog beleefden. De interviews leverden ruim 24 uur aan filmmateriaal op, en de transcripties vormden de basis voor meer dan 150 bladzijden tekst in het boek. Bovendien bevat het werk een groot aantal unieke archieffoto’s, waardoor het verleden nog tastbaarder wordt voor de lezer.

Boekvoorstelling in Café De Paling

De keuze om het boek voor te stellen in Café De Paling is symbolisch. Dit café, dat in 1899 werd geopend, heeft net als het boek een band met de lokale geschiedenis. Door de jaren heen is het een ontmoetingsplek gebleven voor zowel jong als oud. Hier worden tradities in ere gehouden, en het café heeft door de jaren heen talloze verhalen zien passeren.

De voorstelling van het boek wordt een gezellige avond in typisch Vlaamse stijl, met een bijdrage van slechts €5,00. In ruil daarvoor krijgen bezoekers niet alleen een boeiende presentatie van Dirk Van Melkebeke, maar ook een consumptie en hapjes. Van Melkebeke zal tijdens de voorstelling het verhaal achter het boek toelichten, zijn onderzoeksproces delen en enkele bijzondere anekdotes uit de interviews met ooggetuigen naar voren brengen.

Een terugblik op een bewogen verleden

De boekvoorstelling biedt niet alleen een kans om meer te leren over de lokale geschiedenis, maar is ook een gelegenheid om stil te staan bij de manier waarop volkscafés zoals De Paling een rol spelen in het bewaren van die geschiedenis. Café De Paling blijft, na 125 jaar, een belangrijke ontmoetingsplaats in de gemeenschap van Sint-Lievens-Esse, en biedt met dit evenement een venster naar het verleden van Herzele.

De boekvoorstelling vindt plaats op 26 september om 20.00 uur in Café De Paling, Schonenberg 7, Sint-Lievens-Esse.