Burgerboerderij Pomona Puur Aerde trapt in Brakel de opstart van hun boerderijfeest af!
Op zondag 6 oktober vanaf 10u opent coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona Puur Aerde te Boembeke 9, in Brakel de poort van hun boerderij. Zo kan iedereen er kennismaken met wat herstellende landbouw betekent en hoe we dit toepassen op een ecologische, sociale en economische manier.
Sinds kort is de Vlaamse Ardennen een boslandbouwbedrijf rijker. Op de grens van Zottegem, Zwalm en Brakel start de burgercoöperatieve ‘Pomona Puur Aerde’ op. Deze opening viert men graag met een boerderijfeest. De officiële opening met start om 11u30, waar Brakels schepen van landbouw Peter Vanderstuyf het lint zal doorknippen.
Andreas Baele, voorzitter van deze jonge coöperatieve zegt enthousiast: “Deze boerderij ligt op de grens van Zwalm, Zottegem en Brakel en heeft sinds september de gronden van dit bedrijf geworden via aandelen en winwinleningen. We zijn trots op hoe gedragen het werven van deze plek is verlopen en willen daarvoor onze poort openstellen voor boeren en burgers om met elkaar kennis te maken en verdere werkingsmiddelen te werven. We wensen in het voorjaar de deelnemers van deze boerderij te voorzien van lokale, gezonde en duurzame voeding. Van boer tot bord. Zonder groothandel of winkel. Zo krijgen de landbouwers een faire prijs voor hun producten en genieten de burgers mee van alles wat groeit en bloeit rond deze plek.”
Ons landbouwsysteem en onze voedselvoorziening kennen vandaag heel wat uitdagingen. Daar willen we bij Pomona samen verandering in te brengen! Op een Pomona-boerderij willen we de omgeving herstellen terwijl we oogsten van het land. We combineren éénjarige teelten (tomaten, wortels, kolen, …) met meerjarigen zoals bomen en struiken en creëren voedselbosranden in het landschap. Daarnaast steunt een Pomona-boerderij op een intense samenwerking tussen boeren en burgers waarbij al onze kennis zorgt voor eigen lokale, gezonde en duurzame voeding. We participeren samen in het kapitaal van de boerderij, beslissen samen over de koers van het bedrijf en vormen een sterke gemeenschap. Intussen kent het Waasland het voorbeeld van ‘Pomona Puur Natuur’ en daarin volgen we graag de samenwerking naar het hellend landschap van de Vlaamse Ardennen. Boeren doe je niet alleen, via Pomona vzw, werken we aan gedragen herstellend landbouwmodel binnen Vlaanderen.
Je kan heel wat verwachten tijdens de opening van deze boerderij, zo staan er doorlopend rondleidingen en infosessies op het programma. We voorzien ook een officiële opening met receptie, (veggie)BBQ, demonstraties en workshops om samen gedragen van start te kunnen gaan. Je reserveert je plaats via deze link
Achtergrondinformatie Pomona vzw
Dit is een beweging van boeren en burgers in Vlaanderen, die samen achter het roer van de bedrijfsvoering van hun boerderij staat. Als missie heeft Pomona vzw de opstart van burgerboerderijen te ondersteunen en de draagkracht voor herstellende landbouw te verruimen. Zo is Pomona Puur Aerde, de tweede boerderij in Vlaanderen (naast die in het Waasland), dat via dit model werkt. De naam van deze beweging is niet toevallig gekozen, zo staat deze Romeinse godin van de boomvruchten en fruitige overvloed voor ons als symbolische waarde om het belang van boslandbouw te onderstrepen.
Achtergrondinformatie herstellende landbouw
Het concept van Pomona werkt via herstellende landbouw aan een gesloten systeem in een gemeenschapsgedragen bedrijf. Deze aanpak steunt op drie onderling verbonden pijlers:
– Ecologisch herstellend: We willen de omgeving herstellen terwijl we oogsten van het land. Agro-ecologische landbouw zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen. We doen dit door éénjarige teelten te combineren met meerjarige, zoals bomen en andere doorlevende gewassen. We creëren een buffer voor extreme weersomstandigheden, herbergen natuurlijke plaagbestrijders en geven een boost aan de biodiversiteit op het veld. We stimuleren het bodemleven door ervoor te zorgen dat het gehalte aan organisch materiaal omhoog gaat.
– Economisch herstellend: In ons huidig voedselsysteem is er wel altijd iemand de dupe. We willen de “race to the bottom” verlaten. Om een verschil met de markt en zijn economische uitdagingen te maken, biedt dit coöperatief model een vorm van transitie. Doordat een groep burgers en boeren het heft in eigen handen neemt qua voedselproductie, ontstaat er een faire samenwerking met een duurzaam product en een eerlijk loon voor de boer. Het engagement van de burger omvat naast een vaste afname van de voedingsproducten ook een nauwe betrokkenheid als mede-eigenaar van het landbouwbedrijf.
– Sociaal herstellend: Een boerderij zou nooit alleen mogen staan, het vervult een belangrijke sociale functie. Door verbinding tussen de burger, de boer en het land te creëren, kan er begrip en zorg ontstaan. De betrokkenheid van de coöperanten in het bedrijf maakt dat beslissingen en de consequenties van die beslissingen gedragen zijn. We werken samen, we leren van elkaar. Als community denken we zoals een ecosysteem waarin onze nood, identiteit en groepsleven wordt gevormd. Vanuit de observatie en met een aanpak die verbinding creëert. Boeren doe je niet alleen.