Galerie MÛR Zottegem viert tweede seizoen met artistieke diversiteit en een inspirerend nieuw programma

Een jaar van kunst en ontmoeting

Galerie MÛR, de kunstgalerij die in Zottegem zijn deuren opende als een huiselijke ontmoetingsplek voor kunst in de openbare ruimte, markeert zijn tweede seizoen met een boeiende line-up van internationaal erkende kunstenaars. Wat begon als een droom met steun van de Stad Zottegem, heeft zich ontwikkeld tot een vaste waarde in de culturele scene, zonder afhankelijk te zijn van projectsubsidies. Na het succes van het eerste seizoen, waarin kunstenaars als Bert Bossaert, Thijs Van der Linden, Kymo One en Hyun De Kempe de toon zetten, kijkt galerie MÛR vol enthousiasme naar de toekomst.

Hyun De Kempe: van galerie MÛR naar Recklinghausen

Een kunstenaar die tijdens het eerste seizoen van galerie MÛR te zien was, is Hyun De Kempe, die momenteel in Duitsland exposeert in Recklinghausen. Zijn werk verkent de grenzen tussen het fysieke en het metafysische, en in zijn recente tentoonstelling wordt de nadruk gelegd op hoe deze thema’s resoneren binnen de context van de moderne stad. Met een achtergrond in zowel schilderkunst als mixed media, creëert De Kempe visuele ervaringen die de kijker uitnodigen om na te denken over de relatie tussen mens en ruimte.

De tentoonstelling in Recklinghausen toont een selectie van zijn meest recente werken, die vooral aandacht besteden aan de manier waarop steden evolueren en hoe menselijke interacties veranderen binnen deze snel veranderende landschappen. Het werk van De Kempe blijft fascineren door zijn abstracte stijl, waarin vormen en lijnen elkaar kruisen en een gevoel van beweging creëren dat de tijd lijkt te overstijgen.

Thijs Van der Linden, een kunstenaar uit Zottegem, staat bekend om zijn veelzijdigheid en diepgaande verkenning van mens en natuur in zijn werk. Zijn oeuvre omvat schilderijen, tekeningen en installaties, vaak gekenmerkt door een rauwe, expressieve stijl. Van der Linden laat zich inspireren door zijn directe omgeving, waarbij hij thema’s als vergankelijkheid, isolatie en het fragiele evenwicht tussen mens en natuur verkent. Zijn gebruik van krachtige penseelstreken en contrasterende kleuren roept een intense emotie op, die de toeschouwer uitdaagt om verder te kijken dan de oppervlakkige laag van het beeld.

Naast zijn thematische diepgang heeft Van der Linden een sterk oog voor materie en textuur, waarbij hij experimenteert met verschillende media en technieken. In zijn werk wordt vaak een dialoog gevoerd tussen abstractie en figuratie, waarbij hij de grenzen tussen beide bewust vaag houdt. Dit zorgt voor een gelaagdheid in zijn kunst die uitnodigt tot interpretatie.

Van der Linden exposeert regelmatig in binnen- en buitenland, waaronder in zijn thuisstad Zottegem, waar hij een prominente rol speelt in de lokale kunstgemeenschap. Zijn werk nodigt uit tot reflectie en toont een kritische blik op de hedendaagse samenleving, zonder expliciet politiek te zijn. Het oeuvre van Van der Linden is daarmee zowel actueel als tijdloos.

Seizoen 2: Een opening in stijl met Iwan Baeten

Het nieuwe seizoen begint op 12 oktober met een indrukwekkende tentoonstelling van multitalent Iwan Baeten. Baeten, die in zijn veelzijdige carrière actief is als collagekunstenaar, grafisch ontwerper, drukkunstenaar, en muzikant, zal de galerie transformeren in een meeslepende installatie genaamd Habitat. Het concept van Habitat gaat verder dan een traditionele tentoonstelling. Bezoekers zullen zich kunnen onderdompelen in een ruimtelijke beleving, waarin kunst, muziek en design elkaar ontmoeten en versterken.

Onder de noemer ‘Studio KALM’ brengt Baeten zijn creatieve talenten samen. Hij combineert elementen van street art, grafisch ontwerp en muziek tot een coherent geheel dat de toeschouwer uitnodigt om te dwalen door zijn biotoop van gelaagde beelden en collages. Zijn werk is eerder te zien geweest op de cover van De Morgen en op de albumhoes van het hiphopduo Blackwave, maar nu kunnen bezoekers zijn unieke stijl in levenden lijve ervaren in Zottegem.

Tijdens het openingsweekend op zaterdag 12 en zondag 13 oktober kunnen bezoekers de tentoonstelling doorlopend bezichtigen tussen 13.00 en 18.00 uur. Bovendien wordt het gevelkunstwerk, dat Baeten speciaal voor de gelegenheid heeft gemaakt, onthuld. Dit kunstwerk zal tot januari 2025 te zien zijn en vormt een nieuwe blikvanger in het Zottegemse straatbeeld.

Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke avondervaring, organiseert Baeten op zaterdag 12 oktober vanaf 20.00 uur een exclusieve party avond onder de naam An evening with… Studio KALM. Bezoekers kunnen genieten van muziek, kunst en gezelligheid in de intieme setting van galerie MÛR, met de mogelijkheid om te dansen tussen de kunstwerken en een drankje te nuttigen aan de MÛR-bar.

De kunstenaars van het tweede seizoen

Na Iwan Baeten zullen de internationaal geprezen illustratrice Ingrid Godon, de Franse fotograaf Thibaut Derien, en de Brugse schilder Bart Vinckier hun opwachting maken in galerie MÛR. Elk van deze kunstenaars heeft een unieke stijl die bijdraagt aan de veelzijdigheid van het nieuwe seizoen.

Ingrid Godon staat bekend om haar expressieve en introspectieve illustraties. Haar werk heeft internationale erkenning gekregen en wordt vaak geroemd om de diepgang en emotionele kracht die het uitstraalt. Ze biedt een tegenwicht voor het vaak hectische en oppervlakkige dagelijkse leven met haar verstilde beelden die de tijd lijken te vertragen.

De Franse fotograaf Thibaut Derien brengt een geheel ander perspectief. Zijn fotografie verkent vaak verlaten plekken en objecten die hij op een poëtische manier vastlegt. Zijn werk is een subtiele ode aan de vergeten hoeken van de wereld en roept een gevoel van melancholie op, dat tegelijkertijd uitnodigt tot contemplatie.

De Brugse schilder Bart Vinckier is de laatste in deze reeks gerenommeerde artiesten die het straatbeeld van Zottegem zal verrijken. Zijn schilderijen, vaak geïnspireerd door het alledaagse leven, spelen met licht en schaduw op een manier die vertrouwd en mysterieus tegelijk is. Zijn werk weet een gevoel van huiselijkheid te combineren met een onderliggende spanning die de kijker vasthoudt.

Toekomst van galerie MÛR

Galerie MÛR heeft met zijn inclusieve en uitnodigende sfeer een nieuwe dimensie toegevoegd aan de lokale kunstwereld. Het tweede seizoen belooft wederom een rijk en divers programma te brengen, met kunstenaars van internationale allure en lokaal talent dat een breed publiek weet te betrekken. Het idee van kunst als ontmoetingsplaats wordt hier tastbaar gemaakt, en de galerie zal naar verwachting een blijvend ankerpunt worden in het culturele leven van Zottegem.

Met de inzet van zowel de kunstenaars als de steun van de Stad Zottegem, is galerie MÛR meer dan alleen een expositieruimte; het is een plek waar kunst en gemeenschap samenkomen.

Praktisch

galerie MÛR zet zijn deuren opnieuw voor u open, en onthult het nieuwe gevelkunstwerk op zaterdag 12 oktober, in aanwezigheid van kunstenaar Iwan Baeten  Binnen kan u op zaterdag en zondag  doorlopend, van 13u tot 18u, kennis maken met een uitgebreidere selectie van zijn werk. Op zaterdagavond is er een exclusieve feestavond op de tonen van studio KALM.

Wees dus welgekomen!.
Het gevelkunstwerk blijft te bezichtigen tot half januari 2025.

  • Waar? Slaveweg 2, 9620 Zottegem
  • Meer info over galerie MÛR? Klik op de symbooltjes hieronder !

MÛR galerie zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Stad Zottegem.

 

4o