Inspraakorgaan wordt tijdens gemeenteraad misbruikt voor afrekening met Jens Rottiers (UP). ‘Een verkiezingsstunt.’

Geraardsbergen. Tijdens de gemeenteraad van 24 september krijgt Marcel Heirbaut vrije baan om een persoonlijke afrekening met Jens Rottiers – lijsttrekker van UP te organiseren. ‘Dat daarbij een reglement – goedgekeurd door de gemeenteraad – totaal werd genegeerd, spreekt tot de verbeelding. Dit is niet meer dan een verkiezingsstunt’, reageert Jens Rottiers.

Tijdens de gemeenteraad van 24 september maakte Marcel Heirbaut, een inwoner van Smeerebbe-Vloerzegem, gebruik van het burgerkwartier om een vraag te stellen aan de gemeenteraad. Tijdens dit burgerkwartier liep het grondig fout. Marcel Heirbaut kreeg een forum van vijftien minuten waarin hij een vraag wou stellen over ‘de werking van de plaatselijke adviesraden’, zoals dit aangekondigd stond op de agenda van de gemeenteraad van 24 september van 2024.

Niettegenstaande het reglement dat uitdrukkelijk verbiedt, maakte de man van de gelegenheid gebruik om enkele persoonlijke bedenkingen te formuleren over Jens Rottiers, oprichter van de burgerbeweging UP (Uitgesproken Politiek). De voorzitter van de gemeenteraad Rudy Frederic tikte Marcel Heirbaut op de vingers, maar de man mocht zich verder in negatieve zin over Jens Rottiers uitlaten.

Afrekening
Jens Rottiers was op de gemeenteraad niet aanwezig en kon zich niet verdedigen. Marcel Heirbaut kreeg dan ook carte blanche om Jens Rottiers een kwartier lang aan de schandpaal te nagelen. Alle inwoners van Geraardsbergen kunnen het showproces via livestream volgen. ‘Dit strookt uiteraard niet met de gang van zaken binnen de democratische rechtstaat. Bovendien worden mijn rechten flagrant geschonden’, zegt de voorman van UP.

Hans De Gent: ‘Een regelrechte schande.’

‘Marcel Heirbaut vroeg of er in het vervolg een ‘toetssteen’ kan worden ontwikkeld om na te gaan of waarnemers in de Gecoro (Gemeentelijke Commissie van Ruimtelijke Ordening) wel degelijk lid zijn van de partij die hen afvaardigt, maar volgens de regelgeving is deze vraag totaal irrelevant’, aldus Jens Rottiers.

Dat de man vrije baan kreeg om van het burgerkwartier misbruik te maken om een persoonlijke afrekening met Jens Rottiers te organiseren, stuitte Hans De Gent tegen de borst. Toen hij het woord wou nemen om een bijkomende vraagt te stellen – wat het reglement uitdrukkelijk toelaat – werd hij door de voorzitter van de gemeenteraad het zwijgen opgelegd. ‘Deze vertoning is een regelrechte schande’, liet Hans de Gent (Vlaams Belang) weten.

Op het einde van de gemeenteraad wees Hans De Gent er op dat de organisatie van het burgerkwartier een regelrechte schending is van het reglement, dat duidelijk stelt dat 3 maanden voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen er geen burgerkwartier mag worden georganiseerd, ‘dit om de neutraliteit zo goed mogelijk te kunnen bewaken’. ‘Van die neutraliteit was duidelijk geen sprake’, reageert Jens Rottiers.

Democratisch deficit
Nadien kwam Rudy Frederic woorden tekort om zich voor deze uitschuiver te verontschuldigen. ‘Ik ben daar deels fout in, maar ik werd ook verkeerd geadviseerd door de mensen van de dienst samenleving… Als de ambtenaren een fout maken, dan maak ik ook een fout.’

Ook Kristin Vangeyte wentelde zich nadien in de excuses, ‘maar ik wil geen steen gooien naar de medewerkers die hard hun best doen’. ‘In ons enthousiasme heb ik dat zo kort voor de verkiezingen over het hoofd gezien’, voegde ze eraan toe, maar even later benadrukte ze dat het toch wel spijtig geweest zou zijn om Marcel Heirbaut zijn vraag niet te laten stellen. Pittig detail, eventuele vragen voor het burgerkwartier moeten 14 dagen voor de raadszitting bezorgd worden aan het Secretariaat. ‘Tijd genoeg dus om zich van de situatie te vergewissen’, aldus Jens Rottiers.

Hans De Gent wees erop dat de ambtenaren geen politieke verantwoordelijkheid dragen voor deze uitschuiver, maar wel de bevoegde politici. ‘Kristin Vangeyte vindt het belangrijker dat de man in kwestie zijn vraag kon stellen, dan dat er gediscussieerd werd over het al dan niet naleven van een reglement dat ook door haar werd goedgekeurd. Reglementen vormen een onderdeel van een ordentelijk en democratisch verloop van de gemeenteraad, maar dat vindt schepen Vangeyte onbelangrijk, waarvan akte’, besluit Jens Rottiers. ‘Dat het reglement voor mij streng wordt toegepast en mij het zwijgen wordt opgelegd, terwijl voor Marcel Heirbaut dat niet het geval was en eerder de discussie primeert, is ronduit hypocriet’, stelt Hans De Gent vast.

Klacht
‘Wij beraden ons over juridische stappen, maar het is al duidelijk dat een klacht naar de gouverneur en de Minister van Binnenlands Bestuur eerstdaags zal worden verstuurd. De politiek verantwoordelijken moeten duidelijk beseffen dat de gang van zaken, gisteren op de gemeenteraad, absoluut niet door de beugel kan. Niet politiek, maar ook niet menselijk. De verontschuldigingen achteraf zijn goedkoop en leiden tot niets. De menselijke en politieke schade is geleden’, laat Jens Rottiers nog weten.

Julien Borremans

Het verloop van de gemeenteraad kan u beluisteren via deze link: Gemeenteraad 24 september 2024