’t Uilekot: Een cultureel baken in Herzele

In het hart van Herzele ligt vzw ’t Uilekot, een bruisende ontmoetingsplek waar cultuur, muziek en maatschappelijk engagement elkaar vinden. Het ecologisch geïnspireerde volkscafé en cultuurcentrum staat bekend om zijn brede waaier aan activiteiten, gaande van concerten en literaire evenementen tot politieke debatten en culinaire happenings. De komende weken biedt ’t Uilekot opnieuw een gevarieerd programma, waarin muziek, literatuur en lokale tradities centraal staan.

Don Kapot: Punkjazz met een radicale twist

Op zaterdag 28 september treedt de Brusselse punkjazzband Don Kapot op bij ’t Uilekot, een van de vele concerten die deze locatie op de culturele kaart zet. Met de voorstelling van hun nieuwste album I Love Tempo belooft het trio een intense muzikale ervaring. De band, bestaande uit Giotis Damianidis (bas en gitaar), Viktor Perdieus (sax, fluit, toetsen) en Jakob Warmenbol (drums), heeft zijn radicale sound verder uitgebreid met nieuwe instrumenten en meer complexe ritmes. De mix van freejazz, afrobeat en krautpunk die ze brengen, leverde hen lovende recensies op, met vier sterren van zowel De Standaard als Mojo.

Dit concert staat symbool voor de artistieke diversiteit die ’t Uilekot nastreeft. Het culturele centrum biedt ruimte aan opkomende artiesten en genres die anders misschien minder aandacht krijgen in de mainstream. Voor bezoekers met een beperking is het evenement ook toegankelijk, mits voorafgaand contact via e-mail. Een inclusieve aanpak die kenmerkend is voor de open en gastvrije sfeer die ’t Uilekot cultiveert.

Gulo Gang: Rock uit de Gentse Underground

Muziekliefhebbers kunnen ook op zondag 13 oktober hun hart ophalen, wanneer de Gentse band Gulo Gang het podium betreedt tijdens de jaarlijkse Bollekeskermis in Herzele. Deze verkiezingsdag en kermiszondag krijgt een muzikale boost met Gulo Gang, bekend om hun energieke, zweterige underground rock. De band, met frontman Michiel D’haeze en zijn broer Kris D’haeze op sax, brengt een unieke mix van invloeden, variërend van Morphine tot King Gizzard.

Het concert is gratis toegankelijk, met vrije bijdrage, wat perfect past binnen het sociale en inclusieve karakter van ’t Uilekot. Hier draait het niet om commerciële winst, maar om het bieden van culturele en artistieke beleving aan een breed publiek, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie.

Mosselke Zoet: tradities en gezelligheid

Naast concerten is ’t Uilekot ook een plek waar lokale tradities in ere worden gehouden. Op woensdag 16 oktober organiseren ze naar aanleiding van de kermis en jaarmarkt in Herzele opnieuw hun jaarlijkse Mosselke Zoet. Van 12u tot 15u worden er verse mosselen uit Zeeland geserveerd. Dit evenement is uitgegroeid tot een vaste waarde en trekt elk jaar een trouw publiek dat komt genieten van de heerlijke mosselen en de gemoedelijke sfeer.

De prijs voor een portie mosselen bedraagt €21, met een kleine portie beschikbaar voor €12. Reserveren is vereist, en de opbrengst van dit soort evenementen ondersteunt de werking van ’t Uilekot, dat al jaren een niet-commerciële en sociaal-culturele missie nastreeft.

Goed Geboekt: Literatuur voor iedereen

Naast muziek en eten zet ’t Uilekot ook sterk in op literaire evenementen. Het project Goed Geboekt, dat afgelopen zomer succesvol werd gelanceerd, gaat in samenwerking met verschillende partners verder met activiteiten in het najaar. Op maandag 14 oktober organiseert het samen met Bibliotheek Herzele een workshop over voorlezen voor ouderen, met als thema ‘Wijs, maar niet uitgelezen’. Hier ontdekken deelnemers hoe verhalen voorgelezen kunnen worden aan ouderen, een activiteit die zowel sociaal als cognitief stimulerend is.

Op donderdag 17 oktober start dan de eerste filosofische leesclub, in samenwerking met HuisvandeMens Zottegem. Het boek dat besproken wordt, is Een boekje troost van Jürgen Pieters. Deze activiteit is gratis en biedt ruimte voor reflectie en diepgaande gesprekken.

In november volgt er nog een bijzonder literaire activiteit, een duo-voorstelling met auteur Anneleen Van Offel en muzikale begeleiding, die plaatsvindt op zondag 17 november. Dit evenement, georganiseerd in het kader van de Voorleesweek en Nationale Vrouwendag, belooft een boeiende combinatie van literatuur en muziek te worden.

Een Cultureel Huis voor Iedereen

Met hun gevarieerde activiteitenprogramma slaagt ’t Uilekot erin om verschillende doelgroepen aan te spreken en een divers publiek samen te brengen. Of het nu gaat om een punkjazzconcert, een filosofische leesclub of een gezellig mosselmaal, de kern van hun werking blijft dezelfde: het creëren van een open, toegankelijke ruimte waar cultuur, ontmoeting en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan.