‘De Prediker’ van Johan Tahon krijgt vaste plaats in van Goghs geboortedorp Zundert (NL)

Dat Johan Tahon (59) die na zijn studies beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent reeds op jonge leeftijd ook internationaal doorbrak, sindsdien als beeldend kunstenaar alsmaar meer naam en faam geniet in het buitenland, mag nog maar eens blijken. Dezer dagen gebeurt het namelijk voor de zoveelste keer dat een kunstwerk van de Zwalmnaar naar een vaste plaats ‘reist’ die het krijgt buiten onze landsgrenzen. Ditmaal gaat het om ‘De Prediker’, een monumentaal bronzen beeld van Vincent van Gogh (zie foto) dat Tahon schiep in de voorbije twee jaar in zijn atelier in de kerk van Rozebeke nadat hij het ontwerp ervan in het gastatelier van GoghHuis in Zundert voltooide in november 2022.

Weinigen weten dat Vincent van Gogh ooit in de Vlaamse Ardennen heeft vertoefd. Nochtans is een lange voettocht die de Nederlandse kunstschilder in de zomer van 1879 ondernam, voor de Stichting van Gogh en Johan Tahon de aanleiding geweest om dit van Gogh-beeld te creëren. Die tocht leidde hem destijds immers onder meer naar de Geuzenhoek in Sint-Maria-Horebeke en langs Sint-Denijs-Boekel (waar Tahon woont). De toen 25-jarige Vincent van Gogh die eigenlijk eerst predikant wilde worden, ging er bij een schilder-dominee te rade over zijn toekomst, zette daar zijn eerste stappen in de kunstwereld en koos er uiteindelijk helemaal voor om zijn predikantendroom in te ruilen voor de roeping van de kunst.

Johan Tahon is altijd gefascineerd geweest door van Goghs levensloop en met deze nieuwe creatie die de naam ‘De Prediker’ kreeg, wil hij een eerbetoon brengen aan van Goghs diepmenselijke en spirituele zoektocht. In de monumentale sculptuur van Tahon stijgt van Gogh als het ware boven zichzelf uit om zijn weg naar het kunstenaarschap te vinden. Vanaf komend weekend zal dit van Gogh-beeld door zowel de kunstliefhebber als de toerist kunnen bewonderd worden in het Noord-Brabantse Zundert, het geboortedorp van de Nederlandse kunstschilder, waar het een definitieve plaats krijgt op het Vincent van Goghplein. Op zaterdag 28 september om 16 uur wordt het er plechtig ingehuldigd door de plaatselijke burgemeester Joyce Vermue en door, van Belgische kant, vicepremier Petra De Sutter (overigens woonachtig in Sint-Maria-Horebeke).