Zottegemse senioren maken zich zorgen: “Vanuit stadsbestuur bijna nooit vraag tot advies voor ouderenbeleid”

Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft OKRA – gewest Zottegem een memorandum opgesteld en overhandigd aan alle democratische politieke partijen. “Dit memorandum kwam tot stand na bevraging bij de leden en drukt de bezorgdheden uit van de grootste seniorenbeweging in Zottegem”, aldus Lucien Wauters, samensteller en PR -verantwoordelijke OKRA gewest Zottegem.

MEMORANDUM VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN 2024.

Inleiding:

Vlaanderen verzilvert en vergrijst. Een natuurramp is dit zeker niet; ouderen zijn actiever, gezonder en hoger opgeleid. Zottegem telde in 2023, 27.677 inwoners waarvan 8278 inwoners ouder dan 60 jaar. Dat is 29,29% van de bevolking. Tegen 2030 is er een stijging verwacht tot 32%. Dit wil zeggen dat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen 30% van de kiezers ouder is dan 60 jaar. Bij al deze gegevens is het nodig dat senioren de kans krijgen om sociaal, mentaal en met lichamelijk welzijn, ouder te worden. Hierbij heeft de stad Zottegem hefbomen in handen om deze doelstellingen te realiseren.

  1. In dialoog met ouderen:

Zottegem leeftijdsvriendelijk maken vraagt om een inzet vanuit diverse invalshoeken en domeinen. Een doeltreffend en breed gedragen ouderenbeleid vraagt om inspraak en betrokkenheid van de ouderen zelf. Het is te betreuren dat vanuit het bestuur bijna nooit een vraag tot advies komt in het kader van het ouderenbeleid. Ouderen moeten de kans krijgen rechtstreekse politieke participatie, ideeën en aandachtspunten naar voor te schuiven, zeker in het kader van het strategisch meerjarenplan. Ouderen zijn er van alle leeftijden en met grote verschillen qua mogelijkheden, gezondheid, voorkeuren, achtergrond, cultuur en noden. Die veelheid aan wensen laat zich dan ook niet in kant-en-klare stellingen vatten.

  1. Strijd tegen armoede en sociale uitsluiting:

 Armoede zorgt voor sociale uitsluiting. Een groep ouderen moet nog steeds rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Veel ouderen weten niet op welke ondersteuning ze aanspraak kunnen maken. Velen weerhouden zich ervan, door hun fierheid, er beroep op te doen. Daarom moet vanuit het bestuur de eerste stap gezet naar ouderen in een kwetsbare situatie. Het OCMW moet een impuls zijn voor een sterker sociaal beleid. Daarnaast is er werk voor rechtvaardige gemeentebelastingen en heffingen. De impact van forfaitaire taksen en heffingen hebben op een gezinsbudget van mensen met een laag inkomen een groot negatief effect. De lasten verdelen naar draagkracht is de rechtvaardigheid zelf. De opvang van ouderen, zieken en dementerenden moet voor het OCMW en de stad een uitgesproken aandachtspunt zijn.

  1. Ouderen verdienen de kans om te participeren.

De tijd waarin mensen bij hun pensionering opzij werden geschoven is gelukkig definitief voorbij. Ouderen willen actief ouder worden. Ze willen deelnemen aan sociale en culturele activiteiten, sociale contacten onderhouden en zich verder inzetten als vrijwilliger. Uiteraard is hier voor het Sociaal Huis een opdracht, maar daarnaast moeten socio-culturele verenigingen in hun werking de volle steun krijgen. Het Lokaal Dienstencentrum kan nooit in de plaats treden van seniorenbewegingen. Daarom is een degelijk onderhoud van de ontmoetingscentra van primordiaal  belang met daaraan verbonden een rechtvaardige en betaalbare huurprijs. Hierin vinden we een hiaat. Erwetegem, Zottegem -Centrum en Bevegem kunnen geen beroep doen op een ontmoetingscentrum omdat die daar niet aanwezig zijn. Dit is een grote rem op de activiteiten van sociale en cultuurverenigingen. Bovendien is het in het digitaal tijdperk nodig dat de ontmoetingscentra uitgerust worden met wifi en met een groot vast, afrolbaar projectiescherm en beamer. Ook de kans tot bewegen en aangepaste sport is voor senioren van levensbelang. De toegang tot de sportaccommodaties moet laagdrempelig zijn en op aangepaste tijdstippen.

  1.  Geen hindernissen op vlak van mobiliteit en openbare ruimten:

Wat ben je met zorg, aandacht en steun als je niet vlot en veilig kan buitenkomen. Heel wat mensen zijn “vervoersarm”. Wie zich onzeker voelt zal niet vlug buitenkomen. Daarom is een veilige omgeving belangrijk: niet enkel in het stadscentrum maar ook in de deelgemeenten.  Degelijke voet- en fietspaden zouden het risico op vallen zeker verminderen. De mogelijkheid om onderweg te rusten en toegankelijke toiletten op belangrijke publieke plaatsen, zouden het buitenkomen van onze senioren bevorderen. Ook de snelheid van tal van voertuigen is voor senioren een grote hinder. Vooral in de vele smalle straatjes in de diverse deelgemeenten is overdreven snelheid een groot gevaar. Snelheidsbeperkingen met zone 30 zouden hier zeker op hun plaats zijn. Het zijn oude en vertrouwde recepten maar lang niet vanzelfsprekend. Daarnaast moet er ook oog zijn voor maatregelen die mensen aanzetten tot wandelen of zich  verplaatsen per fiets.

  1.  Zorg voor ieders welzijn:

Vroeg of laat worden ouderen geconfronteerd met diverse risicofactoren die de balans tussen draagkracht en draaglast uit evenwicht brengen. Inzet op open en groene ruimten die aanzetten tot bewegen, en tot sociale contacten, creëert de beste gezondheidskansen. Maar als er toch zorg nodig is dan moet iedereen op het juiste moment ondersteuning kunnen krijgen. Een waardering en steun voor de “mantelzorger” is meer dan nodig. Die mantelzorger neemt veel last weg in de maatschappij. Dagelijks zetten heel wat mantelzorgers zich in om de zorg op te nemen voor een zorgbehoevende naaste. De mantelzorgers verdienen erkenning en ondersteuning. Dit kan via concrete maatregelen zoals de mantelzorgpremie, het organiseren van vorming rond zorg en lotgenotencontacten. De stad heeft in de zorg voor ieders welzijn een cruciale rol te vervullen.

  1.  Schepen voor senioren:

Uit tal van gesprekken kunnen we besluiten dat de behoefte aan een schepen, specifiek voor senioren, meer dan ooit op zijn plaats is als je weet dat bijna 30% van de Zottegemse  bevolking ouder is dan 60 jaar. Naast aandacht voor jeugd, onderwijs, cultuur, sport en gezinszorg is de aandacht voor senioren een essentiële zorg. Een uitgebreide bevoegdheid in sociale zaken is hier zeker een must.

  1. Tot slot:

OKRA -gewest Zottegem, de grootste seniorenbeweging met meer dan 850 leden vraagt aandacht voor volgende accenten:

  • Dialoog tussen het beleid (bestuur) en de senioren. Een wederzijdse werking tussen het College en de seniorenverenigingen met vraag om advies in diverse onderwerpen die ouderen aanbelangen. Hoewel de gemeenten en steden niet meer verplicht zijn, kan een degelijk werkende seniorenraad de ideale plaats zijn voor dialoog.
  • Rechtvaardige gemeentebelastingen en heffingenmet aandacht voor de impact van forfaitaire taksen die een grote invloed hebben op het budget van mensen met een laag inkomen.
  • Aandacht voor de sociale culturele verenigingen.Daarom zijn ontmoetingsplaatsen voor vergaderingen en activiteiten van groot belang. Het verder onderhoud en de digitale uitrusting van de ontmoetingscentra met een rechtvaardige huurprijs zijn noodzakelijk. Ook ontbrekende ontmoetingscentra zijn een grote hinder voor onze seniorenvereniging.
  • Het Lokaal Dienstencentrumheeft een belangrijke opdracht, maar kan nooit een concurrentie worden van de socio-culturele verenigingen.
  • Het scheppen van een veilige leefomgevingdoor obstakels op voet- en fietspaden te vermijden en zo het risico op vallen te verminderen, ook in de verschillende deelgemeenten. Bijzondere aandacht voor ongepaste snelheid in de vele smalle straatjes. Voldoende groen die ouderen aanzetten tot wandelen, beweging, ontspanning en ontmoeting.
  • Aandacht voor de mantelzorger.Zij verdienen de nodige herkenning en ondersteuning.
  • Bijzondere taakomschrijvingvoor de schepen van sociale zaken met bijzondere aandacht voor senioren.

Het OKRA -bestuur van het gewest Zottegem.