Zottegemse handelaars maken hun zaak toegankelijker

Reeds in oktober 2019 werd vanuit oppositiepartij Vooruit voorgesteld om er, naar het voorbeeld van andere steden als Gent en Sint-Niklaas, ook in Zottegem op in te zetten om handels- en horecazaken voor personen met een beperkte mobiliteit toegankelijker te maken door middel van een zgn. ‘bellend vlak’, zijnde een wegneembaar of permanent hellend vlak al dan niet in combinatie met een bel aan de ingang van de zaak die eventueel ook kan gebruikt worden door de minder mobiele persoon om de handelaar te verwittigen dat hij/zij de zaak wil betreden. Toenmalig schepen van lokale economie (nu burgemeester) Evelien De Both vond het “een interessant voorstel” en zei “dat de stad haar licht zou opsteken bij andere steden die het systeem (toen) al hanteerden en het kostenplaatje zou bekijken”.

Blijkbaar nam dit meer dan vier jaar in beslag… tot het stadsbestuur in februari van dit jaar liet horen dat het de intentie had om met vzw Dito (een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk) een overeenkomst voor dit en volgend jaar af te sluiten en telkens 7.500 euro uit te trekken voor subsidiëring. Bepaald werd dat handelaars die op dit project intekenen, hiervoor een tegemoetkoming van max. 750 euro kunnen krijgen. Eind april begonnen een Dito-vertegenwoordiger en OCMW-medewerkster Chantal Praet dan een rondgang langs handels- en horecazaken voor tekst en uitleg en om ter plaatse per handelspand vrijblijvend een oplossing op maat te overleggen.

Alhoewel enkele maanden geleden al vanuit de stad aan dit initiatief ruchtbaarheid werd gegeven, wordt dit – maar ongetwijfeld hebben de nakende gemeenteraadsverkiezingen hiermee te maken – nu in een recent (pers)bericht nog eens ‘herkauwd’. Daarin dus weinig of niets nieuws onder de zon behalve dat bij monde van schepen van sociale zaken Jenne De Potter toegevoegd wordt dat tot nu toe volgende twaalf handelaars (in alfabetische volgorde) dergelijk vast hellend/bellend vlak lieten installeren of een wegneembaar model in gebruik namen: Argenta, Bakkerij Sint-Anna, Corpo Bello, Filou & Friends, Hip Hoi, La Soeur d’Alice, Leonidas, Orthopedie CDG, ‘t Oorhuis, Pralifino, Reizen Gies en Zot van Kaas. Vijf andere handelaars overwegen momenteel nog de mogelijkheden voor hun locatie.