Strijdlustig en vastberaden ondanks moeilijk verkiesbare plaats bij Nieuw Horebeke, waarom doe je dat?

In het pittoreske Horebeke, waar politieke verschillen vaak de rust verstoren, staat Angelo Vercamst, een vrijdenker in de schaduw van de leeuwenvlag, op de lijst van Nieuw Horebeke, een bijzondere, lichtjes onnatuurlijke samenwerking tussen verschillende partijen waaronder N-VA, Groen, CD&V en onafhankelijken. Op een moeilijk verkiesbare plaats, roept zijn politieke transitie vragen op over overtuiging en motivatie. Wat drijft iemand om zijn politieke koers zo drastisch aan te passen, van N-VA naar een pluralistische lijst?

Angelo begon zijn politieke carrière binnen de N-VA, waar hij zich eerder aangetrokken voelde tot sociale argumenten van de partij. “Ik geloofde aanvankelijk dat we met de N-VA echte verandering konden brengen,” zegt hij. “Maar naarmate ik meer betrokken raakte, realiseerde ik me dat veel van die standpunten niet iedereen ten goede kwamen. Vooral kwetsbare groepen vielen vaak buiten de boot.”

Angelo Vercamst, woonbegeleider bij personen met een verstandelijke beperking, zet zich dagelijks in voor kwetsbare mensen die het moeilijk hebben. Hij benadrukt het belang van zorg en ondersteuning voor wie budgettair de eindjes niet aan elkaar kan knopen. Volgens Angelo verdient iedereen, ongeacht hun achtergrond of beperking, gelijke kansen om een waardig leven te leiden. Hij pleit voor een sterk sociaal beleid dat rekening houdt met de noden van de meest kwetsbaren. Daarnaast ligt de toekomst van de jeugd hem nauw aan het hart. Hij wil dat jongeren zich kunnen ontplooien en hun talenten ten volle benutten. Eerlijkheid, solidariteit en gelijke kansen vormen de kern van zijn visie voor een rechtvaardige samenleving.

De keuze om zich aan te sluiten bij Nieuw Horebeke markeert een belangrijke wending. De nieuwe lijst, want een andere naam heb ik niet, is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende politieke stromingen, bedoeld om de lokale politiek een nieuwe impuls te geven.  Angelo ziet hierin een kans om de kloof tussen de verschillende partijen en hun aanhangers te overbruggen. “Politiek moet weer over mensen gaan, niet alleen over partijen,” legt hij uit. “De samenwerking van N-VA, Groen, CD&V en onafhankelijken biedt ons de mogelijkheid om een breder scala aan stemmen te vertegenwoordigen.”

Maar hoe sterk moet je overtuiging zijn om je zo te engageren, vooral op een plek die niet zeker leidt tot een zetel?

“Het vereist een dosis moed en doorzettingsvermogen,” zegt hij. “Je moet geloven in de kracht van samenwerking en de bereidheid om voor verandering te vechten, zelfs als je weet dat de weg moeilijk zal zijn.”

Hij is ervan overtuigd dat je niet op de eerste plaats hoeft te staan om het verschil te maken. Voor hem draait politiek niet noodzakelijk om persoonlijke ambities, maar om het dienen van de bevolking. Ongeacht zijn positie op de lijst, blijft hij vastberaden om zijn steentje bij te dragen aan een rechtvaardig en sociaal beleid. Zijn passie ligt in het verbeteren van het dagelijks leven van de mensen, vooral van degenen die het moeilijk hebben.

“Het politieke landschap in Horebeke is complex.” zegt hij mij verder.

“De inwoners zijn gewend aan een bepaalde manier van politiek bedrijven. De uitdaging is om te laten zien dat er alternatieven zijn die daadwerkelijk kunnen werken voor de gemeenschap.”

De samenwerking van partijen die voorheen vaak tegenover elkaar stonden, kan voor veel inwoners verwarrend zijn. Angelo Vercamst begrijpt deze zorgen en wil de boodschap van inclusiviteit overbrengen. “Ik wil de mensen laten zien dat we hier zijn om naar hen te luisteren, niet om onze eigen belangen te dienen,” benadrukt hij. “We moeten de handen in elkaar slaan om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden.”

Met zijn campagne richt Angelo Vercamst zich op thema’s als jeugd, verbinding en sociale inclusie. “Onze regio moet aantrekkelijk blijven voor jongeren en gezinnen,” stelt hij. “Dit kan alleen door te investeren in duurzame projecten en ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.” Hij is van mening dat door het bundelen van krachten in de politiek, innovatieve oplossingen mogelijk zijn die anders niet gerealiseerd zouden kunnen worden.

De politieke situatie in Horebeke biedt zowel kansen als uitdagingen. Met de verkiezingen in zicht, ligt de druk op Angelo om de inwoners te overtuigen van zijn oprechtheid en zijn vermogen om verandering te realiseren.

Angelo Vercamst is klaar om zijn overtuigingen in de strijd te gooien, hopend dat zijn inzet en engagement de harten van de inwoners kunnen winnen. De vraag blijft of deze politieke reis naar Nieuw Horebeke zal leiden tot de verandering die hij voor ogen heeft, en of hij in staat is om de sceptici te overtuigen dat samenwerking de sleutel is tot een betere toekomst voor Horebeke.