Symbolische eerste spadesteek voor de bouw van het nieuwe milieupark en technische loods, de grootste investering ooit in Zwalm

 

Gisteren kondigde het college van burgemeester en schepenen van Zwalm met trots de volgende grote stap in het ambitieuze milieuparkproject aan: de eerste symbolische spadesteek voor de bouw van het nieuwe containerpark, annex technische loods. Dit deden ze samen met de mensen van het ontwerpbureau NACU uit Gent en van de bouwfirma Van de Walle uit Aalter.

Dit project gaat nu officieel van start. De bouw zal plaatsvinden op de site van de oude steenbakkerij in Roborst en biedt een duurzame oplossing voor de overlast die het oude, zonevreemde containerpark jarenlang veroorzaakte. Vooral de inwoners van de Borstekouterstraat en de Herpelstraat, bij uitbreiding de Huttegemstraat en de Machelgemstraat, kunnen nu eindelijk opgelucht ademhalen.

 

Duurzaam en toekomstgericht ontwerp

Het nieuwe containerpark en de bijhorende technische loods zijn niet zomaar infrastructuurprojecten. Ze belichamen de kernwaarden van flexibiliteit, circulariteit en duurzaamheid”, benadrukt schepen van Afvalbeleid Francia Neirinck. “De technische loods wordt gebouwd met het oog op de toekomst en zal niet enkel voldoen aan de huidige normen, maar ook klaar zijn om toekomstige uitdagingen aan te pakken”, geeft schepen van Openbare werken Peter Van Den Haute mee. Innovatieve demonteerbare betonblokken maken het mogelijk om materialen opnieuw te gebruiken, wat perfect past binnen de principes van een circulaire economie.

Daarnaast zal het project in een tweede fase voorzien in groene energie door het dak van de loods uit te rusten met zonnepanelen. Extra maatregelen zoals wadi’s en regenwaterputten zorgen voor de opvang van 200.000 liter regenwater, wat ingezet zal worden voor hergebruik. De aanplant van bijenvriendelijke flora onderstreept de focus op biodiversiteit.

Symbolische start van de bouw

Met de symbolische spadesteek van vandaag wordt het startsein gegeven voor de realisatie van dit baanbrekende project. Het college van burgemeester en schepenen benadrukt het belang van deze ontwikkeling voor de gemeente: “Dit project is de grootste investering ooit in Zwalm,  een investering in duurzame infrastructuur, maar ook in de levenskwaliteit van onze inwoners”, zegt burgemeester Bruno Tuybens, ook bevoegd voor financiën.

Verdere vooruitgang

De komende maanden zullen de werken in een stroomversnelling komen. Het gemeentebestuur kijkt ernaar uit om dit project te zien groeien en bij te dragen aan een groenere en leefbare toekomst voor Zwalm. De verwachting is dat het nieuwe containerpark en de technische loods volledig operationeel zullen zijn nog voor de zomer van 2026.