Jeugdhuis Arcadia bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd: “Elke jongere uit Horebeke is hier gepasseerd”

 

Jeugdhuis Arcadia in Horebeke bestaat dit jaar vijftig jaar. “Het begon 50 jaar geleden met een klaslokaal”, zegt voorzitter Margaux Hebbrecht. “Arcadia was en is de plaats waar de jeugd van Horebeke en omstreken langs kwam en nog steeds komt. Jong en oud hingen hier samen aan de toog en genoten van optredens, kermissen en verschillende fuiven zoals de Beachparty en de Oude Zakkenfuif. Iedereen kent hier iedereen. En dat willen we ook de volgende jaren zo houden.”

Gisteren en vandaag wordt dit uitvoerig gevierd!

Een Jeugdhuis dat 50 jaar bestaat dat komt niet elke dag voor. “Het is een hele eer voor al onze leden en oud-leden”, zegt Margaux Hebbrecht. “50 jaar is heel wat geschiedenis, straffe verhalen en mooie momenten. Hier ontmoeten jonge koppels elkaar voor het eerst, werd los gegaan op fuifen en kon de jeugd van Horebeke zich amuseren met vrienden en buren.”

In 1975 werd JC Arcadia opgericht, met Eddy Verheylesonne, Marc Buyens, Jean-Paul Lodens en Paul Bauters als stichters. “Vijftig jaar geleden zocht de lokale jeugd een plek om zich te ontspannen. In een oud klaslokaal werd toen JC Arcadia gesticht. Er was geen materiaal. De eerste toog kwam zelf uit een slagerij”, zegt Eddy. “Het jeugdhuis werd al snel een trefpunt voor jongeren uit Horebeke en omstreken. JC Arcadia is al die tijd een warm en sociaal nest geweest waar jongeren zichzelf konden zijn en in alle vertrouwen konden ontspannen en feesten.”

Bij deze bijzondere mijlpaal van 50 jaar kijkt Jeugdhuis Arcadia ook naar de toekomst. “Met de steun van de gemeente Horebeke wordt het gebouw onder handen genomen, met onder meer vernieuwd sanitair en schrijwerk. Zodat we in de toekomst nog beter gehuisvest zijn.”

“De aanwezigheid van heel wat andere verenigingen zoals de jeugdbeweging (JeHo), senioren van OKRA, de toneelgezelschappen, harmonie, oud-bestuur van Arcadia (Oude Zakken) in JC Arcadia zorgt er voor dat JC Arcadia veel meer is dan enkel een jeugdcafé”, zegt
mede-bestuurslid Marie Bauters. “Al blijft de ontmoetingsfunctie met de toogwerking wel de kern van het jeugdhuis. Het is altijd een uitdaging geweest om hiervoor voldoende vrijwilligers te vinden, maar dankzij de samenwerking met andere organisaties zoals de Oude Zakken en Jeugd Horebeke krijgen we een brede waaier van mensen over de vloer die nog steeds enthousiast zijn om hun steentje bij te dragen.”

Het feestjaar wordt alvast afgesloten met een heuse 2-daagse. Er worden zo’n 750 bezoekers om het feestjaar af te sluiten. Gisteren waren DJ’s zoals Dave & Danny en Sven & Clé er om de tent in lichter laaie zetten. Vandaag zaterdag  is het dan weer de beurt aan bekende bands zoals NAFT en The Juliets maar ook aan lokale helden zoals Tien Ton Vuist die ook voor de oudere leden en inwoners de juiste vibes brengen.

Bovendien krijgen kinderen jonger dan 12 jaar gratis inkom. Op zaterdag worden kinderanimatie en twee foodtrucks voorzien om de hongerigen te spijzen.

Arcafest kan georganiseerd worden mede dankzij de gewaardeerde steun van onze sponsors: Oude Zakken van JC Arcadia, bedrijfsrevisor Bert De Clercq, drankencentrale Alldrinks, NV Browaeys Insurance, Brouwerij Roman, bank- en verzekeringen Crelan De Meuleneire, Ohm sound & light en Willemen Infra.

Tickets zijn beschikbaar via https://arcafest-50-jaar-jc-arcadia.eventsquare.store/wustwswrmouf en kosten tussen de 8 en 18 euro.