Geraardsbergen genomineerd als Winkelhiergemeente

Geraardsbergen. Wie sleept de tweejaarlijkse trofee van Winkelhiergemeente in de wacht? Wordt het Geraardsbergen, Merelbeke of Zulte? De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de derde keer de wedstrijd voor de beste Winkelhiergemeente. Daarbij krijgen Oost-Vlaamse besturen een platform om hun beleid en acties ter promotie van de lokale detailhandel en horeca in de kijker te zetten. Eerder sleepten Kruisem en Aalst de titel in de wacht.

Elk Oost-Vlaams bestuur kon maximaal twee acties indienen als deelname aan de wedstrijd. Dit jaar dienden 13 Oost-Vlaamse steden en gemeenten samen 20 acties in. De voorgestelde acties zijn uiteenlopend. Het gaat om evenementen en communicatiecampagnes die inwoners moeten enthousiasmeren over het aanbod in de eigen stad of gemeente. Besturen werken hiervoor samen met starters, ondernemers en handelaars en bieden hen ondersteuning.

Uit de 13 lokale besturen werden Geraardsbergen, Merelbeke en Zulte weerhouden. Eén van hen wordt Winkelhiergemeente 2024.

Geraardsbergen werd genomineerd voor het pop-up belevingsplein op de Markt in de zomermaanden van 2024. De stad zorgde zo voor meer beweging en dynamiek in het centrum. Geraardsbergen illustreert daarmee hoe ze het publiek domein inzet om beleving te creëren.

Bezoekers aan de binnenstad konden een terras- en/of winkelbezoek eenvoudig combineren met een deelname aan verschillende activiteiten. Tegelijkertijd werden extra zit- en speelelementen opgesteld op de Markt. Deze totaalbeleving trok extra volk naar de winkelstraten en verhoogde de consumptie op de terrassen.

Een promotiefilmpje: https://vimeo.com/user8405695/review/1013435800/998ccde93c

Julien Borremans