Gisteren werd de officiële opening voorzien van de Pijks ruiter- en menroute in Brakel. Het nieuwe aanduidingsbord werd onthuld aan ruitercentrum Het Lindenhof langs Oorloge in Nederbrakel.
Einde 2022 werd de gemeentelijke sportdienst gecontacteerd door Sport Vlaanderen vertelt schepen voor sport Marc De Pessemier(Open Vld) .
“Dit in verband met de ‘verouderde’ Livierenbos ruiter- en menroute, een 15-km lange route die zicht bevond tussen de taalgrens van Vlaanderen en Wallonië, met start in Brakel.
Toerisme Oost-Vlaanderen informeerde naar een mogelijke upgrade van deze route maar ook een volledige sanering behoorde tot de mogelijkheden.”
Philippe Van de Velde (consulent Sportieve Vrije Tijd – Sport Vlaanderen), Wim De Wael (sportfunctionaris Brakel) en schepen van Sport Marc De Pessemier kwamen een eerste maal samen in januari 2023 en de intentie was er al vlug om een volledig nieuwe ruiter- en menroute te ontwikkelen.
Marc De Pessemier: ” De volgende belangrijke stap was de 2 Brakelse erkende paardensportverenigingen – Stoeterij Ter Kleye en LRV Sint-Pieter – te contacteren om dit project mee vorm te geven. Guy Manssens en Marc D’Haeyer werden uitgenodigd om de situatie te schetsen en wat de mogelijke ambities waren. Beiden lieten iemand van hun vereniging een voorstel van route uitwerken, vertrekkende vanuit de eigen (paarden)infrastructuur.
Uiteindelijk nam Stéphane Van der Mynsbrugge (lid Stoeterij Ter Kleye) het voortouw om alle mogelijkheden te bundelen en werden 3 routes ontwikkel, in totaal goed voor een ‘kleine’ 100 kilometer rijplezier en gemiddeld 65% onverhard.
Na de goedkeuringen van alle bevoegde instanties volgden nog enkele vergaderingen waarbij alles chronologisch in orde diende te worden gebracht.
Opmaak en bestelling van de nodige inventaris (signalisatie van de routes), ontwikkeling van het startbord en de planning om de routes te bewegwijzeren waren de volgende belangrijke stappen.
Stéphane werd hierbij veelvuldig bijgestaan door 2 andere leden van Stoeterij Ter Kleye, nl. Jeffrey De Temmerman en Lynn Frix.
Tenslotte werd ook beslist – naar analogie met bijvoorbeeld de mountainbikeroutes – deze 3 mensen aan te stellen als peter/meter van de routes. Met als belangrijk doel om ongeveer 2-maandelijks een controle te doen op mogelijke gebreken en deze te laten rapporteren aan de sportdienst en Sport Vlaanderen. Op die manier blijven de routes goed bereikbaar en in goede ‘conditie’.
Samengevat kunnen we stellen dat we vandaag heel fier mogen zijn om deze mooie en unieke routes te mogen openen.
Dit alles dankzij de samenwerking en medewerking van Sport Vlaanderen, de sportdienst, Stoeterij Ter Kleye, LRV Sint-Pieter, de technische dienst en het gemeentebestuur in het algemeen.”