Veerle Cosyns: “Guy D’haeseleer kletst uit zijn nek … Het OCMW doet haar werk, dat bij wet is bepaald.”

Schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (beter gekend als OCMW) weerlegt “de onwaarheden in de Forza-krant van oktober.”

Veerle Cosyns: “Ik weerleg graag de onwaarheden van de Forza krant van oktober. Daarin stelt Guy D’haeseleer dat het OCMW kwistig met geld gooit. Bovendien haalt hij nog eens dezelfde tabellen boven, die hij 6 jaar geleden ook al op de Ninovieters losliet, maakt hij vergelijkingen tussen pensioenen en leeflonen die niet opgaan, en schildert hij mensen in nood af als grote profiteurs.”

0,76% leefloners in Ninove

In 2023 had Ninove 304 leefloners  (op een totale bevolking van 40. 000 inwoners betekent dat 0,76%!!) . Wie van een leefloon geniet moet zich akkoord verklaren met volgende voorwaarden: bereid zijn te werken, bereid zijn Nederlands te leren als ze dat nog niet zouden kennen én bereid zijn te werken aan problemen die tewerkstelling in de weg staan (zoals verslavings- of andere mentale problemen). Wie dit niet doet wordt effectief tijdelijk of permanent geschorst tenzij er redelijke redenen zijn om hier niet aan te voldoen. Het inkomen van leefloners in België is afhankelijk van de gezinssituatie en varieert tussen de 859 euro en 1740 euro. “D’haeseleer verwart echter het inkomen van deze leefloners met asielzoekers (zie onder) én op de koop toe vergelijkt hij dit nog eens met een foutief gemiddeld netto-pensioen uit de privésector.”

9 asielzoekers op 40.000 Ninovieters
“In zijn Forza-krant gooit Guy D’haeseleer ook verschillende termen op één hoop. Zo heeft een asielzoeker een ander statuut dan een erkend vluchteling.” Een asielzoeker is iemand die zijn land ontvlucht is omwille van geweld of mogelijke vervolging, en hiervoor bescherming vraagt. “Ninove heeft 9 plekken voor asielzoekers. In 2023 maakten we hierop een uitzondering door de oorlog in Oekraïne (er werden toen zo’n 50-tal extra asielzoekers toegelaten). Een asielzoeker krijgt 11 euro per dag en een dak boven zijn hoofd. That’s it.”

Tabellen over vrijetijdsbesteding voor leefloners
Voor leefloners heeft het OCMW een wettelijke verplichting vanuit de hogere overheid om mensen in armoede sociaal te activeren en uit hun isolement te halen. Dit is de Toelage voor Sociale Participatie en Activering (PSA). Forza noemt dit zogenaamde ‘kadootjes’. “Gek toch, wetende dat de Forza fractie de meeste uitgaven van deze portefeuille (overigens gesubsidieerd, dus niet uit de stadskas) telkens op elk Sociaal Comité integraal mee goed keurt.”, fronst Veerle Cosyns.

Gastvrij en evenmin Gek!
Het OCMW Ninove heeft deze legislatuur hard ingezet op activeringskansen voor leefloners en inactieven. “We ontvingen hiervoor miljoenen subsidies vanuit de Vlaamse overheid. Omdat sommige activeringstrajecten te hoog gegrepen zijn, bieden we vanuit de stad extra activeringskansen aan voor mensen die moeilijk naar de gewone arbeidsmarkt toe te leiden zijn.  Het leveren van bepaalde gemeenschapsdiensten is hier onderdeel van. We doen dit omdat we geloven dat activering bijdraagt aan de zelfredzaamheid, integratie en  het mentaal welzijn van mensen in armoede.”, zegt Veerle Cosyns.

Veerle besluit: “Ondanks straffe taal en incorrecte uitspraken in hun verkiezingsblaadje, keurt Forza quasi alle uitgaven die het Sociaal Comité doet goed. Logisch ook want elke beslissing is gebaseerd op wetgeving die ertoe dient om élke mens in armoede een menswaardig bestaan te geven.”

Reactie Guy D’Haeseleer (Forza Ninove)

Guy D’Haeseleer: “Veerle Cosyns liegt als ze zegt dat wij dit integraal goedkeuren. Wij stemmen ALTIJD tegen de uitgaven voor vreemdelingen die nog niets hebben bijgedragen; Je zou kunnen verwachten van een OCMW-voorzitter dat ze dit weet, want ze zit erbij. Wij hebben het verschil willen duidelijk maken tussen het pensioen van iemand die zijn ganse leven heeft gewerkt en het leefloon voor erkende asielzoekers die nog niets hebben bijgedragen. Blijkbaar kent mevrouw de voorzitter nog steeds het verschil niet tussen erkende asielzoekers en asielzoekers in een procedure.”

Ter info: Forza-krant-oktober-2024