Aantal misdrijven: Geraardsbergen doet het zelfs slechter dan Aalst, Denderleeuw en Ronse

Geraardsbergen. Uit de Gemeentemonitor blijkt dat het onveiligheidsgevoel de laatste jaren met 3% is toegenomen. Gaat het om een subjectief onveiligheidsgevoel of is er meer aan de hand? Bij de meeste partijen staat veiligheid met stip bovenaan het prioriteitenlijstje. De kiezer vraagt niet alleen meer blauw op straat, maar wil een geborgen, veilige en nette stad, waar misdrijven worden aangepakt.

Hoe zit het met de veiligheid in Geraardsbergen? Uit de cijfers blijkt dat we het slechter doen dan de omringende steden en gemeenten. In 2023 werden in Geraardsbergen 2683 misdrijven gepleegd. Dat zijn er meer dan 7 per dag of 77 per 1000 inwoners. Het gaat dan enkel om de geregistreerde. Slachtoffers die niets aangeven, blijven onder de radar.

In 2023 werden er in Geraardsbergen 394 diefstallen of afpersingen gepleegd, waren er 157 drugsdelicten (zowel bezit, gebruik als verkoop) en waren er 231 gevallen van vandalisme en beschadiging van eigendom.

De omringende gemeenten en steden
Hoe zit het in de andere steden? Ninove doet het met 2339 geregistreerde misdrijven of 58 per 1000 inwoners een stuk beter dan Geraardsbergen. Lierde telt slechts 33 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners. Zottegem – dat de laatste maanden heel regelmatig op een negatieve manier in het nieuws kwam – doet het met 1924 geregistreerde misdrijven of 69 per 1000 inwoners een stuk beter. Brakel doet het met 35 per 1000 geregistreerde misdrijven ruim de helft beter dan de Oudenbergstad.

Opmerkelijk is dat zelfs Ronse (68 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners, Aalst (75 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners) en zelfs Denderleeuw (66 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners) het beter doen dan Geraardsbergen.

De stad Geraardsbergen heeft de afgelopen jaren nochtans ingezet op veiligheid en het inperken van overlast. Na een zware vechtpartij aan het station van Geraardsbergen, waarbij een jongen door een jongerenbende openlijk en zonder schroom in elkaar werd geslagen, is er meer politietoezicht. De ANPR-camera’s – die overtreders kunnen vatten via nummerplaatherkenning – moeten meer veiligheid bieden.

Taboesfeer
Het bestuur zegt dat de aanpak werkt, maar is dat wel zo? De incidenten stapelden zich de laatste jaren op. Zo viel er een aantal drugsdoden en werd Schendelbeke opgeschrikt door een aantal incidenten. In het centrum van de stad waren er ook enkele vechtpartijen. En dan is er de overlast van lawaai en drugs in de stad. Heel wat van deze feiten halen de pers niet en blijven onder de radar. De schroom is groot.

Uit de verschillende interviews die Nuus had met kopstukken van de politieke partijen blijkt dat een debat én extra maatregelen nodig zijn. ‘We kunnen ons niet meer permitteren om de problemen in de stad in de taboesfeer te duwen. Er is dringend een open debat nodig over de oorzaken van de onveiligheid en de maatregelen die nodig zijn om die te bewerkstelligen’, liet een kandidaat gemeenteraadslid optekenen. 57% van de Vlamingen wil alvast meer camera’s in de straten.

Julien Borremans

Bron: VRT