Lieven Meert en Guy D’haeseleer

Lieven Meert (Vooruit Groen Ninove): “Armoedebeleid voer je voor iedereen op dezelfde manier, en niet enkel voor de mensen met de ‘juiste kleur’.”

Lieven Meert (Vooruit Groen Ninove) gaat niet akkoord met uitspraken van Forza Ninove in hun laatste Forza-krant (oktober 2024) over ondersteuning van mensen van vreemde origine in armoede.

Lieven Meert (Vooruit Groen Ninove): Forza Ninove geeft in zijn laatste bladje aan dat het ertegen is dat mensen van vreemde origine leefloon krijgen, dat studenten van vreemde origine ondersteund worden in hun studie en dat mensen van vreemde origine recht hebben op ondersteuning voor vrije tijd en schoolparticipatie.

Los van het feit dat het een wettelijke verplichting is voor het ocmw om ook arme mensen van vreemde origine te ondersteunen, mogen ze dat vinden. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid.

Ik verschil daarin absoluut van mening met hen. Voor mij is een armoedebeleid er voor iedereen! Ook mensen van vreemde origine hebben recht op leefloon, mogen studeren om een betere toekomst uit te bouwen , en alle mensen in armoede hebben recht op diezelfde ondersteuning voor vrije tijd en schoolparticipatie.

En ja, je moet daar inspanningen tegenover plaatsen. Mensen moeten bereid zijn om te werken als ze dat kunnen, studenten moeten hun best doen en niet eindeloos blijven bissen of trissen, en wie geen Nederlands kent, moet Nederlands leren. Maar armoedebeleid voer je voor iedereen op dezelfde manier, en niet enkel voor de mensen met de ‘juiste kleur’.

Dus voor mij geen pretparkbezoekjes voor mensen in armoede georganiseerd door een politieke partij om stemmen te kopen, maar een structureel recht voor alle kinderen in armoede om eens een keertje naar een pretpark te gaan. Onafhankelijk van hun kleur of het geloof of moedertaal van hun ouders.

Reactie Guy D’haeseleer (Forza Ninove)

Guy D’haeseleer: “Voor ons komt het erop neer dat er iets moet tegenover staan. Dat zijn mensen die nog geen euro hebben bijgedragen aan onze sociale zekerheid of onze maatschappij. Wij willen in ruil een resultaatsverbintenis op het vlak van de kennis van het Nederlands en een gemeenschapsdienst invoeren zodat ze iets terugdoen voor de stad.”

Ter info: Forza-krant-oktober-2024