Debat gemeenteraadsverkiezingen afgelast wegens gebrek aan belangstelling bij politici

Geraardsbergen. Naar aanleiding van de naderende gemeenteraadsverkiezingen planden café The Preacher en kunstencentrum Denderland op vrijdagavond 11 oktober een verkiezingsdebat. Bij gebrek aan belangstelling van een deel van de politici, gaat het debat niet door. Maar liefst vijf partijen gaven aan dat ze wel wat beters te doen hadden. De ontgoocheling bij de organisatoren is groot. ‘Veelbetekenend en verontrustend’, laat Stéphan Bourlau (Het Alternatief) weten.

Naar aanleiding van de naderende gemeenteraadsverkiezingen sloegen café The Preacher en kunstencentrum Denderland de handen in elkaar om een debat tussen deelnemende partijen te organiseren. De partijen kregen op 26 september een uitnodiging voor en een aantal werkafspraken om te komen tot een debat.

Vier dagen later lieten dezelfde organisatoren weten dat het debat niet doorgaat omdat maar liefst vijf partijen forfait gaven: Open Vld, Team Geraardsbergen, UP, Het Vlaams Belang en Vooruit&Groen. De reden is dat de uitnodiging wel laat is verstuurd en dat de meeste partijen reeds andere activiteiten hadden gepland. ‘De agenda’s staan bomvol’, laat een voorzitter weten. Alleen Het Alternatief en N-VA tekenden present.

De organisatoren zijn uitermate ontgoocheld. ‘De partijen zien blijkbaar de noodzaak niet in om hun inhoudelijk programma publiek te delen in een debat’, laten de organisatoren aan de betrokken partijen weten. ‘Geraardsbergen moet zowat de enige stad zijn in Vlaanderen waar zelfs eerst aan de politici moet worden gevraagd om deel te nemen. In andere steden is het drummen om deel te nemen.’ Zes jaar geleden lukte het al evenmin om een debat te organiseren.

‘Het is veelbetekenend en verontrustend dat de andere partijen het niet de moeite vinden om met onze mensen in gesprek te gaan. Zijn ze alleen maar met zichzelf bezig? Wat hebben ze te verbergen? Hebben ze geen bekwame kandidaten die een debat aankunnen?’ vraagt Stéphan Bourlau zich in een reactie af.

Julien Borremans