‘Ik wil het belang van mensen met een beperking behartigen’
In het verleden stond Gunther Meersschaut (39) uit Scheldewindeke nooit op een lijst, voor de verkiezingen in oktober is hij wél kandidaat. Hij zet als onafhankelijke kandidaat zijn eerste stappen in de politiek. ‘Ik engageer mij voor de komende verkiezing voor ‘ZorgSaam’, ik ben vooral benieuwd naar wat er allemaal op mij afkomt. Wat mijn uitslag brengt, valt niet te voorspellen. Maar ik voel mij goed bij mijn keuze voor ‘ZorgSaam’. De dynamische ploeg van ‘ZorgSaam’ trok me over de streep. Nu is die overtuiging gegroeid en hoop ik dat ik na de verkiezing op 13 oktober actief mag meewerken aan de uitbouw van de nieuwe projecten van ‘ZorgSaam’. Ook het volkse karakter van ‘ZorgSaam’ spreekt me aan. Het geeft me een goed gevoel, vrijheid in mijn hoofd en een duidelijke focus. Een mooie persoonlijke keuze zou natuurlijk heel leuk zijn, we zien wel hoeveel mensen mijn bolletje op de 18 plaats rood kleuren.
‘Ik wil toegankelijkheid voor mensen met een beperking onder de aandacht brengen, er is op dat gebied nog veel werk aan de winkel. Ik heb veel ondervinding, op 18 – jarige leeftijd kwam ik na een spijtig ongeval in een rolstoel terecht. Bleef niet bij de pakken zitten, ik wou nog veel zin aan mijn leven geven, het rolstoelrugby -niet voor doetjes – werd een passie, zo nam ik met een ploeg deel aan de Paralympics in Londen (2012).
Gunther Meersschaut is de zoon van Antoine Meersschaut en Claudine Pruyt (Oosterzele) werkte jarenlang aan het onthaal van de lokale politie in de Windekouter in Oosterzele. Een job die hij met hart en ziel deed. De waardering van het korps voor zijn werk was groot. Zijn vriendin Lyn Verbeken beviel onlangs van een flinke zoon Casper, dochtertje Linde was zielsgelukkig met de komst van Casper. Het geluk in het gezin is compleet.
‘Verheugend is dat de gemeente sinds vorig jaar samenwerkt met vzw Dito om handels- en horecazaken toegankelijker te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. Door aanpassingen zullen drempels overwonnen worden en deurbellen zullen op geschikte zithoogte geplaatst worden. Zon’ zeven zaken zijn al aangepast, wat al goed nieuws is, maar er zijn in Oosterzele nog heel wat aanpassingen te doen in kantoren, balies, verblijf accommodaties, attracties, café’s, restaurants,…Denk maar aan voldoende brede gangen en deuren, overbrugging van niveauverschillen, circulatie ruimte, aangepast sanitair,…Maar toegankelijkheid gaat niet alleen over rolstoelgebruikers, het geldt ook voor personen met een visuele beperking, verstandige handicap, medische aandoening. Goede redenen om een omgeving te creëren die voldoet aan hun behoeften. Een toegankelijke omgeving komt niet alleen personen met een beperking ten goede, zo zullen ook bijvoorbeeld jonge ouders op stap met buggy’s dat als een extra service ervaren. Een verhoging van comfort en veiligheid zal door iedereen geapprecieerd worden. In het programma van ‘ZorgSaam’ staat ook dat men werk gaat maken van egale rolstoelvriendelijke voetpaden’, dat leek mij dat ‘ZorgSaam’ daarbij de best geplaatste partij is’, weet Gunther Meersschaut. De sociaal bewogen Gunther wil zich focussen op de belangen van de mensen met een beperkte mobiliteit. Het mag niet de oorzaak zijn dat die mensen niet meer kunnen deelnemen aan het sociaal leven in hun gemeente. Ze hebben ook nood om er eens uit te kunnen trekken, zeg maar de vereenzaming tegen gaan. Het contact met de buitenwereld herstellen. Ik wil de stem zijn van die mensen in de toekomstige legislatuur, voor hen wil ik gaan’, klinkt het overtuigend bij Gunther Meersschaut. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)