Bibliotheken in onze regio zoeken vrijwilligers om aanbod aan huis te brengen: “De groep minder mobiele personen is aanzienlijk in onze maatschappij”

Route 42, de regionale bibliotheek- en cultuurwerking van zes gemeenten in de Vlaamse Ardennen, heeft het project ‘Boekbezoek’ gelanceerd. Het is gericht op mensen die moeite hebben om zich te verplaatsen en daardoor moeilijk tot bij het bibliotheek- en cultuuraanbod komen. Concreet zullen vrijwilligers het aanbod van de bibliotheken aan huis brengen bij die mensen. 

Route 42 is een samenwerking tussen de bibliotheken van Lierde, Geraardsbergen, Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele.

“De groep minder mobiele personen is aanzienlijk in onze maatschappij. Dit gaat al te vaak gepaard met vereenzaming en het afgesloten zijn van het sociale en culturele leven. Voor zulke personen kan het beleven van literatuur en cultuur van onschatbare waarde zijn. We hopen dat we met dit project aan hun noden tegemoet kunnen komen”, vertelt de huidige voorzitter van Route 42. Geraardsbergs schepen Jimmy Colman (Open VLD). “Het initiatief kwam er met het oog op leesbevordering en een bibliotheekdienst aan huis. Uiteindelijk besloten we de doelstelling te verbreden en ook ons uitgebreide cultuuraanbod te promoten en stimuleren. En dit bovenal op een persoonlijke en warme manier. We zijn dan ook enorm blij dat Vlaanderen dit project volop steunt.”

Vrijwilligers gezocht

“Om dit doel te kunnen bereiken hoopt het project op het enthousiasme van vrijwilligers die zin hebben om de perfecte match te zoeken tussen het aanbod en de interesses van onze minder mobiele inwoners”, benadrukt Jimmy Colman. “Een gezellig babbeltje hoort daar natuurlijk bij. Samen met medewerkers uit de bibliotheken en culturele centra wordt op zoek gegaan naar oplossingen op maat om mobiliteitsproblemen weg te werken: zoals een bib-aan-huis-werking, een vervoerdienst naar een culturele voorstelling, een contact met een relevante partner… Vrijwilligers krijgen uitgebreide ondersteuning en een vrijwilligersvergoeding. Tot slot kunnen ze gebruik maken van een elektrische bakfiets die de regio zal doorkruisen om literatuur en cultuur dichter aan de deur te brengen.”

Praktisch

Heb je interesse om deel te nemen aan het project of wil je graag vrijwilliger worden? Schrijf je dan snel in via route42.be/boekbezoek of neem contact op met je bib of de cultuurdienst in jouw regio.