© Erik Sablon

Groot nest Aziatische hoornaar ontdekt in Pijperzele Sint-Maria-Oudenhove: “Kan tot 500 koninginnen voortbrengen”

Imker Jan Heytens (imkerij De BijenVriend en ook kandidaat nr 26 op de lijst van Positief) heeft een groot nest van de Aziatische hoornaar ontdekt in een populier in de wijk Pijperzele in Sint-Maria-Oudenhove. Hij wijst op het gevaar van de invasieve soort en roept op om alert te zijn. 

“Natuur, landbouw en bijen liggen me nauw aan het hart. Vandaar dat ik in deze tijd van het jaar steeds goed oplet op hoge bomen om te zien of er eventueel nesten van Aziatische hoornaars in hangen. Plots viel mijn oog op een groot, rond nest in een hoge populier. Vlakbij waar ik woon”, aldus Jan Heytens. “Ik heb onmiddellijk melding gemaakt bij www.vespawatch.be. Alle meldingen moeten immers daar gebeuren. Daarna komt RATO VZW, de Oost-Vlaamse rattenbestrijdingsdienst, het nest vernietigen. Dat is dringend nodig want in oktober-november komen er uit 1 hoornaarsnest wel 500 koninginnen vrij. Die zoeken dan een schuilplekje om te overwinteren. En volgend jaar kan iedere overlevende koningin een nieuw nest stichten. Dit jaar zijn er weinig nesten door het regenachtige lenteweer. Maar als het volgend jaar een mooie lente wordt, kunnen het er weer meer zijn. Daarom is het van belang dat ieder nest zo snel mogelijk vernietigd wordt vooraleer alle nieuwe koninginnen uitgevlogen zijn.”

“De Aziatische hoornaar eet massa’s insecten en bijen en is daarom heel schadelijk voor de landbouw (bestuiving) en natuur in ons land. Maar de soort kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. De grote hoornaars verdedigen hun nest immers met hand en tand en zijn zeer agressief voor wie in de nabijheid komt. In de lente zitten de nesten soms laag in hagen en dat kan gevaarlijk zijn wanneer iemand niets vermoedend zijn haag snoeit. In Frankrijk gebeuren ieder jaar verschillende dodelijke ongevallen met de Aziatische hoornaar. De meeste nesten zitten nu in hoge bomen. Nu de bladeren wat beginnen vallen, worden ze zichtbaar. Ik roep iedereen op alert te zijn. En bij het ontdekken van een nest onmiddellijk melding te maken bij Vespawatch zodat het snel kan verdelgd worden. Dank aan Erik Sjablon voor de prachtige foto’s die hij maakte.”